Posuňte se s naším tréninkovým plánem o krok blíž k pětikilometrovému závodu. Když vyřknete před svými známými slovo „závod“, všichni se na vás budou dívat jako na blázna. Vy ale blázen nejste, protože pětikilometrový závod je přinejmenším úžasný zážitek.

Proč právě 5km?

5000m to je 12,5 okruhů na školním běžeckém ovále nebo na atletickém stadionu. Závody právě na 5km patří k nejkratším vytrvaleckým tratím. Je to ale zároveň dostatečná vzdálenost pro to, aby to byla výzva.

Akce se střídáním běhu s chůzí na vzdálenost 5km, které se běžně v zahraničí organizují, jsou často sponzorované události, kde se setkáte s lidmi, užijete si skvělou atmosféru nebo podpoříte dobročinnou akci. Největším lákadlem je ale bezesporu atmosféra těchto závodů. Před i po závodě se občas rozdávají trička, ocenění, tašky s malými dárky či kupóny nebo třeba jen pivo a párek.

Většina lidí se těchto akcí účastní pro zábavu. Jsou zde však i tací, kteří chtějí vyhrát nebo se dobře umístit. Ceny jsou tady rozdávány nejen za skvělé umístění, ale často i za účast.

Důvody, proč se zúčastnit 5km závodu:

  • závazek zúčastnit se 5km závodu může být velkou motivací. Přirozeně budete chtít dosáhnout co nejlepšího výsledku a budete tak i kvalitněji trénovat. Díky našemu osmitýdennímu tréninku můžete zvýšit svůj výkon
  • nastavení cíle – v našem případě dokončení 5km obnovuje motivaci ke zhubnutí přebytečných kil
  • zintenzivnění vašeho tréninku kvůli blížícímu se závodu znamená, že se váš běh zrychlí, budete mít větší sílu i vytrvalost
  • samozřejmě nesmíte zapomenout na největší přínos běhu na 5km a tím je bezva zábava! Můžete trávit čas v přírodě, poznáte stejné nadšence, kteří sdílejí váš zájem o zdraví a kondici. A pokud se na závod přihlásíte, budete se mít na co těšit

Vydejte se k cíli

Předtím, než začnete trénovat na váš 5km závod, na nějaký se zaregistrujte. Prohlédněte si naši termínovku a vyberte si nějaký, který je ode dneška za 8–10 týdnů. Každý kdo trpí srdečním onemocněním, cukrovkou, rakovinou nebo jiným chronickým onemocněním by se měl poradit se svým lékařem, zda je pro něj trénink vůbec vhodný.

Připravte své tělo

První věc, kterou musíte udělat, je zhodnotit aktuální kondici vašeho těla. Začít byste měli tím, že půjdete svižnou chůzí (ne abyste lapali po dechu) po dobu nejméně 30min, 3 dny v týdnu. Je třeba být alespoň na této fyzické úrovni, abyste mohli začít s naším tréninkovým plánem. Pokud na takové úrovni nejste, choďte svižně tak dlouho, dokud se na tuto úroveň nedostanete.

Chcete-li zvládnout 5km měli byste být schopni jít celou hodinu tempem asi 12min./1km. Své časy si zaznamenávejte do našeho tréninkového deníku nebo doma do obyčejného kalendáře.

V našem žebříčku naběhaných kilometrů se nenechte odradit kilometráží našich kamarádů. Naběhané kilometry prvních 30 běžeckých „bláznů“ ani raději nevnímejte. Další třicítka jsou už trošku zkušenější běžci, kteří běhají většinou už několik let. Všímejte si běžců, kteří se pohybují na 60 až 100 místě.

Uběhněte 5km za 8 týdnů – 2. část