Štíhlé postavy sportovců na nedávné olympiádě nás inspirovaly. Mnoho lidí se nyní zamýšlí nad svým životním stylem. Každodenní trénink vypadá jako velká dřina, ale občasný půst byl doporučen jako klíč k trvalému zhubnutí a dlouhověkosti.

Před pár měsíci si dal Dr. Michael Mosley ambiciózní cíl: najít způsob, jak žít déle, zůstat mladý a fit a zhubnout nějaké to kilo. Dále chtěl pokud možno stále normálně jíst a neměnit příliš životní styl. Po rozhovoru s několika vědeckými odborníky držel poslední měsíce kontroverzní dietu, která napadá tradiční názory na to, jak bychom se měli stravovat. Hlavní myšlenkou je občasné hladovění.

Přestože většina velkých náboženství obhajuje občasný půst (oddaní muslimové se postí za ramadánu), Dr. Mosley byl k tomuto vždy skeptický a nebyl přesvědčen o zdravotních výhodách takového hladovění. Řídil se standartní radou „nikdy nevynechat své jídlo“.

Dr. Mosley zahájil svou novou životní etapu na londýnském maratonu. Nejpůsobivějším konkurentem byl bezesporu Fauja Singh, známý také jako „tornádo v turbanu“. Tento sportovec je ve svých 101 letech nejstarším maratonským běžcem na světě.

Fauja je trochu záhadný. Jeho životní styl se vymyká průměrnému životnímu stylu maratonských běžců. Je přísný vegetarián, jeho svaly tedy nemají přísun živočišných bílkovin. Stravuje se poměrně monotónně. Jí hlavně čočku, zeleninu, zázvor, celozrnné pečivo, ovoce a jogurt. I toto vysvětluje jeho vzezření. Váží jen 53kg!

Své úspěchy přisuzuje svým stravovacím návykům. “Můj život je chráněn, protože ovládám svou stravu,“ řekl v rozhovoru pro deník The Telegraph.

Vědci již od 30.let vědí, že způsob, jak si prodloužit život, je jíst nutričně bohatou stravu. Myši na takovéto stravě se dožívají až o 40 % víc, než obyčejné myši.

Potíž je v tom, že mnoho lidí si nedokáže představit, držet celý život dietu. Klíčem k řešení tohoto problému je občasné hladovění. Během půstu se pije pouze černý čaj, káva, a hlavně velká spousta vody. Nekonzumuje se vůbec žádné jídlo.

Důležité je, že díky tomuto stravování výrazně snížíte příjem bílkovin, které západní populace přijímá v nadměrném množství. Vždyť už jen Café Latté má 12g bílkovin!

Stravování 5:2 znamená, že pět dní v týdnu jíte co chcete a dva dny v týdnu omezíte svůj příjem na 600 kalorií (u žen na 500kcal).

Na to, co ve svých povolených 600 kcal zkonzumujete, nejsou žádná pravidla. Ta nejsou dokonce ani v tom, kdy a jak je zkonzumujete. Můžete je tedy sníst v jednom jídle najednou, nebo si je rozkouskovat na celý den.

Po šesti týdnech se u Dr. Mosleyho významně snížila hladina špatného cholesterolu, hladina cukru byla v normě, a v neposlední řadě… zhubnul. I přes to občas jí hamburgery, sušenky a koláče. V „půstové“ dny se ale stravuje převážně zdravě.

Jak funguje dieta 5:2?

  • 5 dní v týdnu můžete jíst co chcete, zbývající 2 dny můžete přijmout 500kcal pokud jste žena a 600kcal pokud jste muž
  • Nezáleží na tom, ve které dny si naordinujete půst, důležitý je poměr dní 5:2
  • V dnech půstu můžete konzumovat příděl kalorií najednou nebo si je libovolně rozdělit. Na denní době také nezáleží.
  • Většina lidí zvolí rozdělení dávky na dvě – snídaně a večeře
  • Takovéto stravování není vhodné pro těhotné ženy, diabetiky apod.
  • Než začnete dodržovat podobný program, doporučujeme konzultaci se svým lékařem!

Zdroj: The Telegraph