Vyhněte se těmto 10 tréninkovým chybám a budete se těšit z každého tréninku. Zkušený americký trenér Jeff Galloway vám představí nejčastější chyby, kterými si běžci kazí své tréninky a radost z nich.

1. Dlouhé kroky

Je pravděpodobné, že nadměrně zatěžujete své nohy při finiši na závodech a při seběhu z kopce. Nezpůsobuje to pouze únavu vašich svalů, ale může to vést k vážnému zranění. Místo toho svůj krok zkraťte, zvýšíte tak frekvenci i rychlost svého běhu.

2. Nedostatečný odpočinek

Jste v pokušení trénovat ještě tvrději druhý den po úspěšném tréninku nebo závodu? Dávejte si pozor! Když máte přílišnou motivaci, jste velmi náchylní ke zranění. Dejte si raději den volna nebo běžte jen lehký trénink.

3. Příliš mnoho odpočinku

Někteří běžci si prodlužují zotavení až o 4 týdny po doběhnutí jejich maratonu. Po této nečinnosti je velmi složité dostat se zpět do formy. Pokud jste se zranili, udržujte se ve formě procházkami. Po maratonu začněte s velmi lehkým tréninkem již v nasledujícím týdnu po závodě.

4. Spousta oblečení

V chladných dnech byste měli na začátku tréninku cítit mírný chlad. Pokud se totiž oblečete příliš, již po prvním kilometru vám bude dost horko.

5. Bez cíle

Dokonce i malé cíle vám pomůžou vyběhnout ve dnech, kdy jste úplně bez nálady. Vyberte si místní závod nebo si naplánujte výlet s přáteli, kde si zaběháte a pak si zajdete třeba na pizzu.

6. Příliš vysoké cíle

Zvolte si cíl, který máte na dosah ruky. Například doběhnout určitou trať o minutu rychleji než v loňském roce.

7. Sólo běh

Vaše dlouhé běhy i závody budou příjemnější, když kolem sebe budete mít skupinu podobně nadšených běžců. Myslete na své dlouhé běhy jako na příležitost k setkávání s přáteli. Patří sem vtipy, šťavnaté příběhy a kontroverzní otázky. Zajděte si po tréninku na palačinky, jeďte společně na závody.

8. Jíte příliš mnoho, nebo příliš málo

Je nutné jíst průběžně během celého dne. Někteří běžci se nají těsně před během a jejich trénink pak doprovází křeče a nevolnost. Možná budete muset trochu experimentovat, abyste přišli na to, co vám opravdu sedí, ale menší porce jednu až dvě hodiny před tréninkem vám zajistí dostatek energie na 60–90min běh.

9. Přepálený začátek

Lidé často kazí závody, protože začnou příliš rychle. Udělejte pravý opak. Začněte o 10s pomaleji než je vaše průměrné tempo a postupně rychlost zvyšujte.

10. „Nemůžu..“

Když jste unavení nebo ve stresu, často hledáte důvody, proč nejít běhat. Neříkejte si, že „nemůžete“, místo toho si potichu řekněte „můžu“ a připomeňte si, že nejlepší způsob jak se odreagovat a zbavit se stresu je JÍT BĚHAT! VĚŘTE SAMI SOBĚ!