Celý den se po obloze honily mraky a Prahu chvílemi skrápěly přeháňky, ani to však neodradilo 6 591 běžců, kteří se rozhodli pro účast v druhém ročníku závodu We Run Prague.

Akci pořádá Nike a pro závod získal legendární atletickou osobnost – Carla Lewise. Tento vynikající sprinter neobul maratonky, ale startovním výstřelem poslal dvě hodiny po poledni závodníky na trať centrem Prahy. Na mostu přes cestu mu se startovní procedurou asistoval moderátor Tomáš Hanák a oštěpařka Barbora Špotáková.

„Motivovat přes 6 tisíc lidí společně s Carlem, je obrovský zážitek, skoro jsem ani neviděla konec startovního pole. Každý den se vás nestává, aby na vás mávalo tolik lidí. Všichni byli nadšení a atmosféra byla úžasná,“ vyprávěla nadšená olympijská šampionka.

Na desetikilometré trase, která neminula ani Václavské nebo Staroměstské náměstí, se sešli běžci všech výkonností od těch vrcholových až po ty, které prostě jen baví se občas proběhnout a rádi si užívají atmosféru městských běhů.

Ale startovní výstřel nebyl dlouho očekávaným signálem jen pro závodníky. Těšili se na něj i pořadatelé, protože pražský závod byl výjimečný. „We Run Prague je letos součástí velké běžecké série závodů WE RUN, které se zúčastní 395 500 běžců ze 32 zemí z celého světa,“ říká Lucie Grošaftová z Nike a dodává: „Pražský desetikilometrový závod We Run Prague byl prvním závodem, který celou běžeckou sérii odstartoval.“

Fejfar i Pecková: Rychlý běh centrem

Teplota byla ideálních 17 °C a tak se čekalo, zda elitní závodníci prolomí hranici půl hodiny. To se nakonec nepodařilo, také vlivem občasných přeháněk, kvůli kterým trať místy dost klouzala. Vítězný Ondřej Fejfar vylepšil své loňské druhé místo a dosáhl času 30:38,8. Tento mladý talentovaný běžec má nabitý program, kromě silničních běhů se účastní i závodů na dráze, kde běhá stýpl nebo „pětku“.

Jen s malou ztrátou druhý byl letošní mistr republiky v půlmaratonu Vítek Pavlišta. Tato dvojice také zvítězila v pořadí týmů. Třetí doběhl Slovák Juraj Vítko a až nepopulární „brambora“ zbyla na dvojnásobného mistra republiky v maratonu Petra Pechka. Rovněž se však vešel pod 31 minut.

Téměř přesně pět minut po Ondrovi doběhla do cíle první žena, vynikající Květa Pecková. Ta letos září v běžeckém seriálu RunTour, kde dosud nenašla přemožitelku, nicméně kvalitní výkon podala i na trati We Run Prague. Druhá byla maratonkyně Radka Churáňová a třetí Lenka Všetečková.

A rozhodně bylo proč chvátat do cíle. Nejrychlejší muži i ženy si mohou vybírat z produktů Nike za desetitisíce. Ceny vítězům navíc předali atletické osobnosti Carl Lewis, Barbora Špotáková a Zuzana Hejnová. Ve Žlutých lázních, kde byl start a cíl, ale byli k vidění i další atletické hvězdy – Denisa Rosolová, Vítězslav Veselý nebo Petr Frydrych.

A po vyhlášení výsledků začala ve Žlutých lázních party za účasti skupin Navigators, Eddie Stoilow, DJs Wich a Robot a především Sister Bliss, členka kultovních Faithless. A to je trochu rozdíl oproti jiným městským běhům. Nejen že si účastníci zaběhají, ale také se po závodě mohou dlouze bavit a užívat si končící léto.

Mládí má zelenou, nejen na triku

Kromě „volné vstupenky“ na party po závodě měli majitelé studentských karet ISIC slevu na startovném. Každý si na závod oblékl černozelené triko, na kterém bylo natištěno nejen startovní číslo, ale i osobní výzva. Závodníci měli navíc možnost tvořit týmy. To vše jsou ostatně také důvody, proč se na těchto závodech objevuje více mladých než jinde… Je to prostě cool.

Účast těch, kteří nejsou ryzími závodníky a běh berou jako zábavu, se ale loni ukázala jako dvousečná zbraň. Nečekané tropické vedro a mnoho nezkušených běžců na startu způsobilo, že před cílem závodníci kolabovali. Pořadatelé se však poučili. Přidali jednu „občerstvovačku“, na webu radili běžcům, jak se připravit na závod a kdo chtěl, mohl se porovnávat s ostatními – buď v reálu na tréninku nebo alespoň online.

„Hlavně přípravný tréninky Nike jsou suprový. Taky byla dneska spousta lidí po trase, co povzbuzuje. Já to fakt ocenila,“ usmívala se po závodě Gábina Koláčková, mladá běžkyně, která si zde loni odbyla svojí závodní premiéru a proto se ráda vrací. „Atmosféra byla naprosto skvělá, s tím, že každý měl své vlastní motto na zádech, dala se odhadnout forma běžce před vámi. Se slogany „Předběhnout“, „Živýho mě nedostanou“, „Jsem trapnej“ nebo "I am 10km virgin“ si byli běžci tak nějak bližší. Také se člověk při běhu nenudil a mohl zaměřit svou pozornost jinam, než na to, jak už nemůže,“ dodala se smíchem Gábina, která byla v euforii nejen z atmosféry, ale také z nového rekordu na „desítku“.

Právě přípravu se značkou Nike si pochvaluje více závodníků a nejde jen o tréninky s profesionálním trenéry, ale třeba i o aplikaci pro iPhone a Android, která zaznamenává každý kilometr, tempo, čas i spálené kalorie. Potěší i detaily jako zaslání fotky ze závodu na e-mail zdarma nebo relaxační zóna pro ženy.

Ti, kteří zde loni absolvovali křest ohněm, se rádi vrací a to potvrzuje i mladík s textem „Běžím jako poděs“ na zádech. „Když jsem se loni dozvěděl o We run Prague, začal jsem běhat. Zkrátka jsem v tu dobu chtěl zkusit nějaký pro mě nový sport,“ vzpomíná na loňský rok Tomáš Potěšil. Běhá dodnes.

Mezi 6 573 dokončivšími běžci je možné najít jména fotbalistů Sparty, umělců z La Putyka a běžel i herec Marek Taclík.

A jak jste na tom vy, naši čtenáři? Účastníte se i jiných závodů nebo pouze We Run Prague? A baví vás městské běhy nebo je to lepší v lese? Diskutujte pod článkem nebo na našem facebooku

Kdo je Carl Lewis?

Carl Lewis vybojoval během své kariéry devět zlatých medailí ze čtyř olympiád a navíc má stříbro z dvoustovky v roce 1988 ze Soulu. Čtyři zlaté získal na hrách v roce 1984 v Los Angeles a v Atlantě 1996 vyhrál dálku. Během kariéry vytvořil jedenáct světových rekordů a má osm titulů mistra světa.

Zdroj: Nike

Web závodu

Výsledky


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.