Konečně je tady opět další ročník Brněnského Běžeckého Poháru. V rámci 18. ročníku proběhne celkem 10 závodů a první z nich již mají běžci za sebou. Pořadatelé Běhu o pohár Jehnic jistě zaskočil nevídaný počet běžců.

Na všech bězích se prezentovalo celkem 948 závodníků. K tak vysokému číslu jistě dopomohl fakt, že první ze závodních běhů začínají již v 9hodin. Během jedné hodiny startuje celkem 11 závodů žactva, přípravek a jako speciální kategorie i mentálně postižení.

V těchto bězích startuje celkem 379 běžců a běžkyň. Je fantastické sledovat, s jakým zápalem děti běží. Jen chlapců do 10let dnes běželo 111, dívek pak 85! V 10:30h startuje závod žen. Již předcházející běhy mají časový skluz, takže závod dorostu, juniorů a žen vybíhá s cca 15minutovým zpožděním. I posunutý start mužů však né všichni stíhají a když zazní startovní výstřel, má zapomenutý Dan Orálek před sebou 352 běžců. Věřím, že kdyby dnes počasí více přálo, dostavilo by se ještě více účastníků.

Fandím těmto typům závodů, neboť rodiny s dětmi si přijdou na své. Není moc běhů, kdy by muži a ženy běželi odděleně. Nejprve se proběhnou děti a po té se rodiče u hlídání vystřídají a všichni si zaběhnou svůj závod.

Nemusíme dětem říkat: „půjdeme se podívat jak běží tatínek“, ale: „dneska všichni budeme závodit“. Možná, že právě tohle je cesta, jak přilákat na závody více běžců. Pro děti byla k dispozici celá tělocvična, kde se všichni mohli vyblbnout na dvou skákacích hradech. Kluci raději dali přednost fotbálku. Dnešní den si nenechali ujít ani prodejci obuvi (dvě různé značky) s výhodnými cenami, prodejce sportovní výživy a paní s ponožkami.

Čárové kódy už i v Brně

S novým ročníkem přibyla i jedna novinka. Každý závodník při prezenci obdržel plastovou kartu s čárovým kódem. Od dalšího závodu pak jen projedeme kartu čtečkou, zaplatíme startovné a dostaneme číslo.

S použitím čárového kódu přišli před nedávnem také organizátoři Lysacupu – avšak s tím rozdílem, že závodníci si mohou koupit nebo půjčit náramek s čárovým kódem. V cíli na vrcholu Lysé hory pak jeden z pořadatelů každému sejme kód a ihned je jasné v jakém pořadí včetně času závodník do cíle doběhl (pozn. red.)

Prezence se jistě urychlí, tak pevně věřme, že si běžci čárový kód nebudou zapomínat. I tak ale dnes prezence běžela rychle. I při největším náporu nebyla fronta více než na 15minut a paralelně se registrovalo zároveň u čtyř počítačů. Mnoho pořadatelů jiných běžeckých závodů by zde mělo absolvovat školení, jak probíhá registrace většího množství závodníků :-)

Trať hlavního závodu nejprve stoupala Jehnicemi po asfaltu. Po mírném a krátkém seběhu k metě prvního kilometru začal dlouhý a táhlý kopec až do třetího kilometru. Čtvrtý kilometr již pomalu klesal a teprve zde se dav středu startovního pole protrhal. Úzká cestička klesající lesem nás nutila běžet v zástupu, čas od času se někdo odhodlal k předbíhání.

Na každé odbočce postává pár fanoušků a povzbuzuje. Nejraději bych do druhého kola raději ani neběžel, jenže musím. Stojí zde tolik povzbuzujících běžců, kteří absolvovali ranní závody, že se nedá jinak. Teprve v druhém kole je více prostoru k taktizování a úniku ke skupinkám před námi. Závěrečný finiš začínám kilometr před cílem a daří se mi dost běžců vyhecovat. Však mi to pak v cílové rovince vrátili.

Abych organizátory jen nechválil, mám jednu drobnost, která tomuto závodu dělá kaňku na kráse. Trať zakreslená v propozicích neodpovídá realitě. Ani délka neodpovídá 10ti kilometrům, trať je o cca 300m delší.

V cíli po odevzdání čipu obdržíme medaili, na některé se nedostává, ale pořadatel slíbil nechat přidělat další a na příští závod je přinese. Za číslo pak obdržíme do žaludku párky s rohlíkem (pro nemasožravce je k dispozici sýr).

Čekání na vyhlášení výsledků je zdlouhavé zvláště pro ženy, dorost a juniory, kteří zde musí po doběhu svého běhu čekat ještě dvě a půl hodiny. Mimo tradiční kategorie jsou vyhlášeny i první tři místa studentů, studentek, pedagogů a pedagožek.

A co říci na závěr? Uf, nějak mě z toho bolí nohy. Nebojde, uvidíme se zase v Okrouhlé.

Hlavní závod (10km)

  1. Rudolecký Roman 00:33:59
  2. Kohut Jan 00:35:49
  3. Trtek Libor 00:36:11
  4. Orálek Daniel 00:36:30
  5. Kubínek František 00:36:38
  6. Palko Aleš 00:37:10

Závod (5km)

  1. Janíček Štěpán 00:22:17
  2. Tuček Martin 00:23:09
  3. Konečný Petr 00:23:11

Závod (5km) kategorie žen

  1. Gánovská Patrícia 00:25:00
  2. Pospíšilová Irena 00:25:08
  3. Kolková Lucie 00:25:27

Výsledky – muži, veteráni

Výsledky – ženy, veteránky, junioři

Foto 254× – mag80

Foto 273× – lenf

Foto 234× – moil

Foto 206× – brumla007

Web pořadatele