V loňském roce proběhl první ročník běžeckého vytrvalostního 25km závodu v úchvatné přírodě centrálních Brd, běželo (a chodilo) se místy, kam i my – místní, nakukujeme jen výjimečně.

Brdy jako vojenský prostor jsou totiž stále nepřístupny veřejnosti, ačkoliv se jeho okrajové části alespoň o víkendech otevírají pro širokou veřejnost – chodce, běžce, cyklisty, bruslaře i pejskaře.

Díky vstřícnosti Vojenských lesů a statků, s.p. se organizátorům povedlo zcela jednorázově umožnit běžcům a ostatním sportovcům nahlédnout do čarovné přírody Brd. Letošní ročník je ve znamení lehkých změn trasy, která povede ještě krásnější a normálně nepřístupnou přírodou.

Neměli bychom zapomínat i na doprovodné akce – zejména pak závody dětí a juniorů a další tři akce – Nordic walking Brdy – chůze s hůlkami – Cruiser race Brdy – závod kočárků s posádkou tvořenou minimálně jedním dítětem a rodičem či prarodičem – Brdskou 12 – mladší a kratší sestřičku Brdské 25, pro ty, co si zatím netroufají na 25km trať.

Tratě doprovodných závodů jsou shodné a mají 12km.Na každého účastníka pak čeká po absolvování závodu bohaté občerstvení a nově také večerní program – vystoupení skvělé kapely Nástroj snahy.

Rozhovor s jedním z pořadatelů – Alešem Baráškem:

V čem je Brdská 25 jiná než ostatní komerční závody, proč by měli lidé přijet právě sem?

Brdská 25 je závodem v Brdech, to hovoří samo za sebe. Je to krásná a nedotčená příroda v kombinaci s náročným terénem. Zároveň je to srdeční záležitost party nadšených sportovců. kteří chtějí předat alespoň část energie, kterou jim sport dává, ostatním. Proto jsme také pro letošní ročník připravili mladší a kratší sestřičku – Brdskou 12. To proto, aby oslovených sportovců bylo co nejvíce. Velký důraz klademe na děti, součástí Brdské 25 jsou i závody dětí a juniorů a to včetně následného doprovodného programu. No a aby toho nebylo málo, připraveny jsou další závody pro širokou veřejnost – Nordic walking Brdy – chůze s hůlkami a Cruiser Race Brdy – závod kočárků.

Jaký byl nejrychlejší a jaký nejpomalejší čas v minulém roce. Jsou časové limity?

Nejrychleji běžel loni v čase 1:39:23 Honza Hradecký, výborný triatlonista a běžec, nejpomalejší čas byl 2:41:14. U závodu Nordic walking dokonce 3:13 – žádné časové limity nejsou stanoveny a počkáme trpělivě na každého závodníka. Pokud si bude někdo závod opravdu užívat přiběhne rovnou na after party, která následuje po vyhlášení výsledků :-)

Jak náročná je trasa 25 a 12 km závodu, může se beze strachu přihlásit i „hobík“?

Po technické stránce je trať hodně běžecká, žádné nebezpečné úseky na trati nejsou. Povrch tratí je bez problému zvládnutelný v silniční běžecké obuvi. 12km trať je vedena výhradně po asfaltu a na účastníky čeká jeden větší kopeček. 25km trať už je co se týče profilu náročnější, výběh na Prahu již není úplně snadný a to není jediný. Pořád se však trať profiluje jako nízká čí nižší střední obtížnost. Měl by ji zvládnout každý kdo uběhne alespoň 15km v kuse.

Jak bys zhodnotil minulý ročník, případně změnili jste něco?

Z loňského ročníku jsme byli nadšeni a to zejména z reakcí účastníků. Pozitivní energie z nich jen sršela. Atmosféra závodu byla neopakovatelná. Letos trať dozná lehkých změn, proběhne se novými úseky, které nabídnou ještě větší zážitek z přírody Brd. Úplnou novinkou je již zmiňovaná Brdská 12, závod opravdu pro všechny. Dalším doplňkem již tak zhutnělého programu je after party obsahující vystoupení skvělé kapely Nástroj snahy.

Vzhledem k tomu, že se běhá v oblasti normálně nepřístupné, vztahují se na závod nějaká zvláštní omezení? Jak by se závodníci měli chovat?

Dobrá otázka. Jedná se o jednorázový vstup pro všechny běžce do oblastí, které jsou za normálních okolností uzavřeny. Je třeba si vážit vstřícnosti správy lesů a chovat se v lese tak, aby naše chvilková existence v prostoru nebyla viditelná. Naštěstí jsou běžci ohleduplní a loňský ročník toto jen potvrdil – sportovci dbali pokynů a všechny odpadky byly koncentrovány v oblasti občerstvovacích stanic. Běžci by také neměli opouštět vyznačenou trasu, přeci jen se budou pohybovat ve vojenském prostoru.