Jaimee Ratliffová, bloggerka Huffingtonpost.com říká, že nikdy nebyla fanouškem novoročních předsevzetí. Tvrdí, že milníky a výzvy pro osobní rozvoj, zdravější strava či více stráveného času s rodinou nemusí být vůbec závislé na aktuálním datu.

Záleží pouze na tom, jak moc si přejeme určité věci v našem životě změnit, jak velké je naše odhodlání. Potom vůbec roli nemusí hrát to, že jeden rok končí a další zase začíná.

Níže zmíněný seznam se tedy soustředí jednoduše na to, jak si v roce 2015 ideálně otevřít cestu ke štěstí. Zavedení nových životních zvyků, odnaučení se špatných zlozvyků a možnost žít takový život, po jakém sami toužíme, závisí v první řadě na našem odhodlání jít štěstí opravdu naproti.

1. Zpomalte a užívejte si drobných momentů

Přestaňte přehlížet maličkosti. Vnímejte chutě jídla, věnujte čas vlastním myšlenkám, zastavte se a užijte si západ slunce nebo důkladně poslouchejte slova vaší oblíbené skladby.

2. Řekněte NE požíračům vašeho drahocenného času

Život je příliš krátký, proto byste měli svůj čas věnovat pouze tomu, co si to opravdu zaslouží. Ať už jde o činnost, věc či lidi ve vašem okolí. Nemůžete být na více místech najednou, nemůžete tady být pro všechny. Vyberte, kdo si váš čas doopravdy zaslouží, a to ostatní odsuňte na vedlejší kolej.

3. Buďte sami k sobě co nejvíce upřímní

Co vlastně chcete v životě dělat? Je cesta, kterou jste se vydali, ta pravá? Probouzí to ve vás dostatečnou vášeň, nebo se z velké části chováte tak, jak si přeje někdo jiný? Zamyslete se a rozhodujte se jen a jen podle sebe. Záleží jenom na vás.

4. Riskujte

Nebojte se toho. Vylezte ven a nemějte strach z možného chaosu. Chybovat je lidské, chybovat opakovaně stejně tak. Pomocí výzev budujte vlastní charakter a výsledek za to bude stát.

5. Dobře si vybírejte přátele

Můžete se pro druhého roztrhat, pozorně jim nasloucháte, ale na oplátku se vám ničeho nedostává? Opravdu vás takoví lidé někam posouvají? Je takové přátelství ve vašem nejlepším zájmu? Říká, že pět lidí, se kterými trávíte nejvíce času, přesně vypovídá o tom, jací doopravdy jsme. Myslete na to.

6. Smiřte se s tím, že minulost nelze změnit

Přestaňte teoretizovat a používat slovíčko kdyby. Samozřejmě, že i drobné rozhodnutí může naprosto obrátit váš život, ale stalo se tak z určitého důvodu, nelze to vzít zpátky. Vezměte si z takových okamžiků ponaučení a žijte s vědomím, že to, co se má stát, se v pravý čas stane.

7. Pomáhejte ostatním

Při vlastních starostech nesmíte zapomínat pomáhat, být tady pro druhé, naslouchat nebo nastavit utěšující rameno. Nikdy nevíte, kdy to sami budete potřebovat.

8. Přestaňte se vymlouvat na to, že váš sen je nesplnitelný

Zvládají to ostatní, zvládnete to i vy. Za pár let budete akorát naštvaní sami na sebe, že jste zbytečně strávili čas spekulováním a naříkáním, místo toho, abyste pro sebe sami opravdu něco udělali.

9. Radujte se ze štěstí ostatních

Žárlit, závidět či se falešně radovat je velmi vyčerpávající. Snažte se mít skutečnou a upřímnou radost z úspěchu druhých. Sami přece chcete, aby oni měli radost z vašeho štěstí. Sdílel jej společně je důležité.

10. Dávejte to, co byste sami chtěli dostávat

Hledáte-li soucit, ukažte jej ostatním. Co sami děláte, to se vám vždy vrátí.

11. Mírněte očekávání

Lidé se mění, změny k životu patří. Někteří nás nezklamou a jsou tady pro nás, jiní umí nečekaně bodnout dýku do zad a stáhnout nás dolů. Proto nebuďte na druhých bezmezně závislí, neočekávejte příliš. Raději pak buďte příjemně překvapeni. A vždy pamatujte, že spoléhat se musíte hlavně sami na sebe.

12. Důraz klaďte hlavně na své vlastní názory

Neřešte tolik, co si myslí ostatní. Jak moc je jejich pohled vlastně důležitý? Myslete hlavně na sebe, to vy umíte nejlépe posoudit vlastní kroky a rozhodnutí. Buďte rozhodčím sami sobě.

13. Neusaďte se za každou cenu

Být sám je lepší, než se drtivou většinu času trápit. Dělat to, co máte opravdu rádi, s kým, koho máte opravdu rádi, je největší životní štěstí. Kompromisy zde neexistují. Nehrajte na ně.

14. Respektujte vlastní soukromí

Nechávejte si některé věci sami pro sebe. Ani váš nejbližší člověk o vás nemusí vědět úplně všechno, nemusí znát každičký zážitek, který máte daný den za sebou. Některé momenty proto raději uchovejte sami pro sebe, než aby vyprávěním zbytečně odezněly.

15. Žijte pro sebe

Nenásledujte davy. Nesnažte se napodobovat ostatní, nenechte je vás odrazovat od vlastních rozhodnutí. Nechte se inspirovat, ale energii vložte do té cesty, která je dle vašeho úsudku nejlepší a nejšťastnější pro vás.