23 zdolaných mostů, 35 km, 52 účastníků, 5:15 hodiny hrubého času, teplota v průměru mínus čtyři. Tolik zpráva z běžecké soboty alias charitativního Běhu přes pražské říční mosty.

„Moc se nám to líbilo. Ani nevím, kolik jsme vybrali, ale doufám, že založíme tradici,“ řekla spokojeně Markéta Jansová, ředitelka Klubu nemocných cystickou fibrózou. Sama odběhla zhruba třetinu, ale zraněné koleno ji pak poslalo na tramvaj. V cíli aspoň vytvořila příjemnou společnost herci Ivanu Trojanovi, patronu klubu.

Startovalo se v 10 hodin na zbraslavském náměstí. Nejprve se rozdávaly papírové větrníky, symbol klubu (nemocní trpí potížemi s dýcháním, pozn. red.), které vyrobila pětiletá Sofie Grygarová. Ta i dvouletým bráškou Danem provázela rodiče po svých, na koloběžce i v kočáru s půlročními dvojčaty Simony Vlašimské, předloňské vítězky Women´s Challenge PIM. Malému Fabianovi se v průběhu pouti vyklubal první zub…

Běželo se cikcak. Most Závodu míru, lávka pod Radotínským mostem, a tak dále s krátkou pauzou na občerstvení na Kampě. Pak přes Karlův most až k Trojskému mostu, mostu na Císařský ostrov a Trojské lávce, mezi nimi po cyklostezkách podél Berounky a Vltavy. Skupina se držela povětšinou pohromadě. „Jen dvakrát jsme se vrátili na stejnou stranu řeky, kde byla lepší trať,“ přiznal Jan Nestrojil, který stál spolu s Terezou Bartošovou u zrodu podařené akcičky.

Sám běhá u Vltavy v okolí Modřan. Tady si vymyslel, poté na kole vytyčil a pečlivě nafotil trasu přes všechny pražské mosty. Povyprávěl kamarádům a ti přidali ideu charity, podpory nemocných. Na facebooku se rozjela lavina.

„Ne, ne, nejsme socdemáci,“ museli jen někteří běžci v klubových oranžových tričkách cestou odmítat stranickou eskapádu. Po cestě rozdávali letáky a vysvětlovali.

Ostatně víte vůbec, co přesně znamená cystická fibróza, nemoc „slaných dětí“? Závažné genetické onemocnění, postihující dýchací a trávicí ústrojí. Nevyléčitelně postižení mají až pětkrát slanější pot než zdraví a musejí denně podstupovat náročné procedury.

„Už máme mezi sebou i dospělé holky a některé dokonce běhají,“ dodala Markéta Jansová, která pracuje rok a půl v jejich neziskovém klubu. Jedna z nich Joy Arelanesová přišla běžce aspoň povzbudit. „Jsem nachlazená, sama bych moc neuběhla,“ omlouvala se.

„Chystáme se znovu vyběhnout na Karlštejn a na Okoř. Ale necháme to raději na teplejší měsíce,“ dodal nadšený organizátor Jan Nestrojil. Chcete-li pomoci aspoň na dálku částkou 30 Kč, odešlete dárcovskou SMS ve tvaru DMS SLANEDETI na číslo 87 777. Anebo si přečtěte o klubu víc na facebooku.

Foto 200× – Jan Nestrojil

Foto 102 – Dropbox