Hradec Králové – Tradičním zakončením východočeské Zimní hradubické ligy orientačních běžců je závod v orientačním běhu nazvaný Jarní pohár. Letos měl pro orienťáky ještě zvláštní lákadlo, protože stejně jako vloni startoval, letos navíc čerstvý halový mistr Evropy v běhu na 1500 metrů, Jakub Holuša.

Holuša splnil očekávání pořadatelů a nastoupil v elitní mužské kategorii. Ve zhruba dvacetikilometrovém závodě vyhrál Brňák Brlica za 90:48 minuty. Dlouhodobě nejlepší český závodník Jan Procházka z Prahy byl šestý 94:29. Holuša startující za tým Přátelé orientačního běhu Opava doběhl na 14. místě v čase 102:14.

Mezi orienťáky probíhala i soutěž, kdo Holušu porazí na stometrovém úseku vedoucím od poslední kontroly do cíle, který byl pro všechny startující společný.

Můj kamarád, který běhá půlmaraton pod 1:20 hod., ale šel kratší kategorii k tomu řekl: „Sice jsem Jakuba dal, ale musím přiznat, že jsem se na tento úsek zaměřil a šel ho úplně nadoraz. Navíc on měl v nohou dvacet kilometrů, kdežto já pouhých dvanáct.“

V neděli Holuša ještě běžel štafetový závod a na svém druhém úseku dosáhl třetího nejlepšího času.