Letos již po desáté se v Klánovickém lese utkali běžci všech věkových kategorií v závodě O pohár starosty aneb Běh za újezdskou sovou. Jiné roky příroda pořadatelům a závodníkům často nepřála. Trápila je tu deštěm, jindy větrem, chladem nebo alespoň mrholením. Letos si konečně dala říct a připravila pro závod téměř ideální podmínky. O vše ostatní, aby se závody vydařily, už se museli postarat pořadatelé.

V improvizovaných lesních podmínkách vytvořili velice slušné zázemí. Organizace šlapala, starty vycházely téměř přesně podle časového rozpisu a k pohodové atmosféře celého dopoledne bezpochyby přispělo i občerstvení, poskytnuté firmami Zdeněk Novák – zámecká výroba uzenin a Pekařství Kollingerovi. Sortiment občerstvení pak doplnily nejstarší dívky z atletického oddílu, které spolu s maminkami napekly celkem 15 plechů dobrot.

Závod už je mezi běžci proslulý bohatými cenami nejen pro vítěze, ale často i pro ty, kteří skončili v poli poražených. Pro desátý ročník si újezdští sportovci připravili další novinku. Každý závodník od kategorie přípravek kromě běhu pro radost, který proběhl cílem, dostal od pořadatelů multifunkční šátek v tradičních černozelených barvách, díky finanční podpoře hlavního sponzora – společnosti Kolektory Praha a.s. a Městské části Praha 21.

Už při prvních startech žákovských kategorií naznačovala tlačenice na startovní čáře, že účastnický rekord je na spadnutí. Startovní listina závodu žen i mužů to pak jen potvrdila. Cílem dohromady proběhlo 505 závodníků a závodnic ve věku od 2 do 81 let.

Početné pole v nejmladších kategoriích už nikoho nepřekvapí, ale zatímco jinde občas marně hledáme dorostence a dorostenky, na Sově bylo i zastoupení dorostenců i dorostenek víc než slušné. Některé dětské běhy byly doopravdy dramatické a borci na medailových pozicích se ve finiši vešli do dvou či tří vteřin.

Dramatickou bitvu přinesl hlavní závod především v prvním kole. Martin Olšan, který si na závod odskočil od triatlonové přípravy, vbíhal do druhého kola společně s o deset let mladším Viktorem Šináglem z Kerteamu. Jistě si byl dobře vědom, že ve finiši by proti dobře rychlostně vybavenému běžeckému specialistovi neměl šanci. Proto ve druhém kole vystupňoval tempo a svému soupeři neposkytl příležitost na cílový souboj.

Ani mezi ženami nedala Helena Poborská šanci svým mnohem mladším soupeřkám a doběhla do cíle o dvacet pět vteřin před vítězkou hlavní ženské kategorie. Ke svým vítězstvím z minulých let tak přidala další čárku. To, že závod má ve svém názvu „O pohár starosty“, není jen formalita. Starosta městské části Újezd nad Lesy pan Zdeněk Růžička se poctivě celý den podílel na vyhlašování vítězů a předávání cen.

Navíc pomohl vyřešit největší zádrhel, který trápil pořadatele dlouho před závodem. Příjezdová cesta pod železničním podjezdem byla po nedávno dokončených stavebních úpravách poškozená silnými dešti. Pan starosta pomohl prosadit včasnou opravu. Navíc na příští ročník přislíbil zajistit mobilní toalety. Na další novinky se tedy můžeme těšit i v příštích letech.

Na článku spolupracovala Zuzana Olšanová

Výsledky