Máj tady patří lásce. A červen běhu. V petřínském parku okolo sochy Karla Hynka Máchy proběhl mistr Evropy Jakub Holuša, za ním olympijský vítěz David Svoboda, ultravytrvalec Tomáš Bystřický a za nimi desítky dalších běžců.

Někteří v družném rozhovoru, další poněkud přidušeni vyšší tepovou frekvencí. Tak vypadal první společný trénink na letošní Salomon Citytrail Praha, který se běží na stejném okruhu už příští sobotu.

„Závody Salomon Trail Running Cupu si moc líbí, vždyť už jsem dvakrát běžel v Praze přes motolské jamky,“ říkal Jakub Holuša. „Dal bych si to rád i tady, ale mám teď program na dráze. Takže mimo ní až zase na podzim Běchovice.“

Jeho účast na společném tréninku – další se koná na stejném místě před menzou strahovských kolejí v 18 hodin opět příští středu – je také potvrzením spolupráce pořadatelů STRC a tradičního evropského běhu Běchovice-Praha, který pořádá Český atletický svaz.

„Rádi bychom mu vytvořili atraktivnější obraz, což umí třeba pořadatelé Citytrailu. A proto jsme se dohodli na společné prezentaci obou podniků,“ dodal Milan Beneš, který má na ČAS na starosti běhy mimo dráhu.

„Podobné proběhnutí s lidmi, kteří sami rádi běhají, je pro nás velmi příjemným zpestřením přípravy a snad také oboustrannou inspirací,“ shodli se Holuša i David Svoboda poté, co ani po doběhu neustával proud všetečných otázek na jejich běžeckou přípravu.

A pak už i oni museli vrátit aktuální běžecké modely Salomonu ze zdejší půjčovny, odkud si je stejně jako ostatní účastníci výběhu mohli vyzkoušet. „Těší nás zájem o naše podniky. Letošní seriál začal na Dolní Moravě ohromným úspěchem, přibylo téměř dvojnásobně účastníků. Snad tomu tak bude i teď v Praze,“ rozloučil se Martin Dvořák z pořadatelského týmu STRC.