Rok uplynul jako voda a již za pár dní, v tradičním prvním zářijovém víkendu, se 3 tisíce „nadrženců“ opět postaví na start nejmasovějšího a nejznámějšího tuzemského ultra-trailu Beskydské sedmičky. Tuto, pro mnohé odpůrce megalomanskou akci, pořádá již po šesté známý frýdecký horolezec Libor Uher se svým týmem.

Přestože start i cíl bude již čtvrtým rokem na stejných místech – tedy na náměstí v Třinci a ve Frenštátě pod Radhoštěm, doznala organizace i trasa opět několika významných změn. Určité komplikace způsobila dlouhodobá výluka na železniční trati mezi Frenštátem p.R. a Frýdlantem nad Ostravicí (prostě v Čeladné nejsou koleje), takže akreditace do závodu bude probíhat v pátek 4. 9. od 12 do 21 hodin v prostorách kulturního centra ve Frýdlantu nad Ostravicí.

Z nedalekého nádraží pak budou v 19,35 a 19,45 hod. vypraveny speciální vlaky do Třince, kde okolo 22 hod. (po zkušenostech z minulých ročníků spíše o nějakou desítku minut později) proběhne ostrý start.

Podobně jako v minulých ročnících budou dvojice (v lehčí variantě povoleny i trojice) rozděleny do kategorií Sport (zatím přihlášeno cca 900 běžců) a Hobby (zbývajících 2100 závodníků), přičemž kritérium pro zařazení do náročnější varianty (95 km s převýšením 5430 m oproti 86,4 km s 5182 m) je opět tak trochu nejasné.

V kategorii Sport, která je současně vyhlášena jako otevřené MČR v horském maratonu dvojic, mají povinně startovat sportovci registrováni ve sportovních klubech a svazech, případně se pravidelně účastní podobných akcí a dosahují v nich výraznějších výsledků. Osobně považuji toto rozdělení za nesmyslné. Rozumnější by byla třeba kromě současné trasy varianta řádově o polovinu kratší se startem třeba v Ostravici.

Jako autor každoročně se měnící trasy jiného známého ultra-trailu se domnívám, že významným důvodem pro toto rozdělení jsou i čím dál náročnější jednání s ochranáři z CHKO, kteří by průchod 3 tisíc účastníků přes „zóny klidu“ Ropice a Travný neschválili.

Možná se po skončení závodu opět objeví v diskuzích názory typu: „Ten kdo pravidelně trénuje, má se přihlásit do kategorie Sport.“

Já si ale naopak myslím, že ten kdo netrénuje, neměl by se na podobný závod vůbec hlásit.

Výškové schéma

Mapa

Určitých změn se dočkala i trať samotná. Úvodní asfaltová pasáž do Oldřichovic, stejně jako sjezdovka na Malý Javorový, zůstaly zachovány. Po loňských zmatcích při seběhu do Řeky, kdy se snad tři čtvrtiny účastníků nechaly strhnout davem a špatným značením a zvolily asi o 2–3 km kratší než plánovanou variantu, bude tentokrát tato „zkratka“ pro všechny. Za odměnu si pak vůbec poprvé v celé délce „vychutnají“ náročnou sjezdovku v Řece.

Pod vrcholem Ropice se pak trasy obou kategorií na chvíli rozdělí a „Sportovci“ absolvují nově vložený asi 10 kilometrový úsek se seběhem z vrcholu do údolí Slavíče a po následném stoupání se zpět připojí k trase Hobby do Morávky. Také následný vrchol Travný je vyhrazen jen pro náročnější variantu, zatímco ta lehčí povede, stejně jako loni, po výšlapu sjezdovky Sviňorky traverzem pod vrcholem.

Podstatná zbývající část trasy přes Lysou horu, Travný, Čertům Mlýn, Tanečnici, Radhošť a Velký Javorník je již pak pro obě kategorie stejná, s tím, že opět bude připraveno několik dobře zásobených občerstvovacích stanic.

Závod pak vyvrcholí pro mnohé již hodně bolestivým seběhem do ulic Frenštátu s cílem na hlavním náměstí. Vyhlášení výsledků s bohatou tombolou pak proběhne v neděli ve stejném místě po koncertu Rock And Roll Bandu Marcela Woodmana.