Málokterý sportovec v současnosti posouvá hranice lidských možností více než Kilian Jornet. Kilian se během několika posledních let stal světově proslulým běžcem, který inspiruje k běhání v horách lidi po celém světě. Udává směr horského běhání, fanoušky si získává nejen svými výkony, ale také filosofií a právě svým vztahem k horám.

Po tom, co Kilian v posledních sezónách vyhrál prakticky „co se dalo“, od vertikálních kilometrů, přes rychlé horské běhy až po stomílové štreky v Alpách či amerických Rocky Mountains, závodí v letošním roce již méně. O to více ale posouvá limity v rámci projektu Summits of My Life, kdy v rekordních časech zdolává ty nejvyšší hory na různých místech na světě.

S velkým nadšením se také pustil do organizace svého vlastního závodu Tromso Skyrace na severu Norska, kterému spolu s Emelií Forsberg vdechli neuvěřitelnou atmosféru, ale také extrémní technickou náročnost.

Pyreneje pro něj představovaly jedno obrovské dětské hřiště

Kilianova láska k horám i jeho horské schopnosti pramení již z jeho dětství. Narodil se totiž ve španělských Pyrenejích v nadmořské výšce přesahující 2000 m.n.m na chatě, kde jeho otec působil jako horský vůdce. Společně s mladší sestrou Nurií trávil Kilian veškerý volný čas v přírodě. Španělské Pyreneje mu byly doslova obrovským dětským hřištěm.

Vzhledem k tomu, že se cítil na horách naprosto přirozeně již od svých prvních krůčků, naučil se postupem času neuvěřitelným schopnostem zvládat rychle technické pasáže a náročně seběhy, ve kterých prakticky nemá konkurenci.

Postupem času se dostal do španělské juniorské skialpinistické reprezentace. V rámci přípravy začal závodit v horách i v létě a postupně se z běhání po horách stala jeho další královská disciplína. V nejužší světové špičce se definitivně zabydlel v roce 2008, kdy poprvé vyhrál coby dvacetiletý mladíček pravděpodobně nejznámější horský ultratrail světa – Ultra Trail du Mont Blanc.

Jako jeden z mála dokáže vyhrávat na VK i stomílových závodech

Kilian je jediným trailovým běžcem historie, který dokáže pravidelně vyhrávat horské závody od těch nejkratších (VK, což je závod na vertikální kilometr o max. délce 5 km) až po stomílové ultramaratony. Minulý rok naprosto bezkonkurečně vyhrál jeden z nejtěžších horských ultra závodů na světě Hardrock 100. V průběhu závodu vypadal, že se spíše baví, čeká na soupeře a užívá si přírodu. Nakonec i tak překonal traťový rekord o více než 40 minut.

Jen o týden později ale přidal vítězství na skyrunningové klasice Dolomites Skyrace, což je rychlý horský závod se světovou konkurencí. Kilianova unikátnost pramení právě z jeho neuvěřitelné schopnosti rychlé regenerace, ale také ze schopnosti při závodě a v horách fungovat bez větších zdrojů energie a vody.

Jeho prvním horským projektem mimo závody byl tzv. Kilian’s Quest, v rámci něhož s podporou Salomonu překonával rychlostní rekordy na nejrůznějších světových horských trailech. Nejrychleji proběhl 260 km dlouhý Tahoe Rim Trail v Kalifornii nebo náročný trek na Korsice, 180 km dlouhou GR20.

V rámci vlastního projektu Summits of My Life posunuje hranice lidských možností ještě o něco dále. Zcela v duchu své horské filosofie překonává s minimem vybavení jeden rychlostní rekord za druhým. Postupně stanovil nejrychlejší časy na Kilimanjaru, aljašském Mount McKinley, Matterhornu, Mont Blancu či Aconcague. Zajímavostí ale je, že na Kilimanjaru a Aconcaguee byly již jeho rekordy překonány Karlem Egloffem.

Díky kombinaci skialpinismu a běhu překoná ročně neuvěřitelné množství výškových metrů

Ačkoliv z videí se někdy může zdát, že Kilianovy to běhá tak nějak samo a s úsměvem si prostě jen dobíhá pro jedno vítězství za druhým, stojí za jeho úspěchy kromě neuvěřitelného talentu také velké množství tréninkového úsilí. Kilian rád říká, že nepřemýšlí stylem, že „jde na trénink“, ale všechen čas v přírodě si prostě užívá.

Na druhou stranu připouští také obrovskou porci tréninkových kilometrů. Jeho týdenní dávku 40 hodin tréninku přece jen nezvládne většina běžců ani za měsíc. Nemluvě o porci výškových metrů, kterých během celého roku nasbírá Jornet neuvěřitelných 550 000!

Kilian ale není perfekcionista pouze, co se týče tréninku a regenerace. Potrpí si také na co nejlehčí vybavení, které je při jeho způsobu pohybu v horách naprosto nezbytné. Jeho stopu nese zejména závodní řada Salomon S-Lab, v rámci které se podílel především na závodním modelu bot Sense.

V letošní sezóně Kilian pokračuje ve skvělých výsledcích, i přes to, že závodí výrazně méně. Za zmínku stojí především druhé vítězství na Hardrock 100, které bylo stejně dominantní jako v minulém roce. A nebyl by to Kilian, kdyby týden před tím nezvítězil na Aljašce v naprosto odlišném závodě – 5 km dlouhém Mt. Marathonu.