Podzim je v plném proudu a víkendový pokles teploty dává jasně najevo, že zima je za dveřmi a s ní i období rým, nachlazení, chřipek a dlouhých běhů v chladném počasí, tak nezbytných pro prohlubování obecné vytrvalosti. Co když však nastydneme a neradi bychom měli v tréninku příliš dlouhou pauzu? Existuje způsob, jak uzdravovací proces urychlit? Přinášíme vám seznam devíti potravin, jež vám přirozenou cestou pomohou bojovat s nachlazením.

1. Jogurt

Probiotika nebo-li „živé kultury“, které jogurt obsahuje jsou zdravé bakterie, jež zabraňují choroboplodným bakteriím zaútočit na střevo a zažívací trakt. Přestože jsou dostupné ve formě potravinových doplňků, Vídeňská univerzita přišla s tvrzením, že 200 gramů jogurtu denně má stejný efekt na imunitní systém jako polykání prášků.

Optimální denní dávka = 170 g

2. Oves a ječmen

Podle norské studie obsahují beta glukan, druh vlákniny s antimikrobiálními a antioxidačními schopnostmi účinnějšími než echinacea. Urychlují léčbu poranění, mohou podpořit účinek antibiotik a mají pozitivní účinek na imunitní systém.

Optimální denní dávka = alespoň jedna porce z denních tří dávek celozrnných produktů.

3. Česnek

Silný příbuzný cibule obsahuje aktivní složku alicin, jež potírá infekce a bakterie. Britští výzkumníci podávali 146 dobrovolníkům dvanáct týdnů buď placebo nebo česnekový extrakt; u těch, kteří užívali česnek se o dvě třetiny snížila pravděpodobnost, že chytí rýmu. Další studie přišly s tím, že u milovníků česneku, kteří snědí víc než šest stroužků týdně, je o 30 % nižší výskyt kolorektálního karcinomu a o 50 % nižší výskyt rakoviny žaludku.

Optimální denní dávka = dva syrové stroužky denně a několikrát týdně přidávejte drcený česnek při přípravě jídla.

4. Měkkýši

Selenium, které v hojné míře obsahují měkkýši, jako jsou ústřice, humři a krabi, pomáhá bílým krvinkám produkovat cytokiny – proteiny, jež pomáhají s likvidací chřipkových virů. Lososi, makrely a sledi jsou bohatí na omega-3 mastné kyseliny, jež působí léčivě na záněty a chrání před infekcemi dýchacích cest.

Optimální dávka = dvě porce týdně

5. Kuřecí polévka

Když vědci z Nebraské univerzity testovali třináct druhů kuřecí polévky, zjistili, že dvanáct z nich zabraňuje pohybu zánětlivých bílých krvinek – důležité zjištění, neboť příznaky nachlazení jsou reakcí na nahromadění těchto krvinek v průduškách. Chemické složení aminokyseliny cysteinu, kterou kuře během vaření uvolňuje, se podobá složení acetylcysteinu, léku na bronchitidu, což může vysvětlovat výsledky testu. Slaný vývar omezuje množství hlenu, stejně jako to dělají léky na kašel. Efekt polévky můžete posílit přidáním cibule (a)nebo česneku.

Optimální dávka = miska, když se necítíte ve své kůži.

6. Čaj

Harvardská studie prokázala, že lidé, kteří pili dva týdny pět šálků černého čaje denně měli v krvi desetkrát vyšší množství interferonů bojujících s viry než ti, co pili pouhé placebo. Za tento pozitivní efekt na imunitní systém zodpovídá aminokyselina L-theanine, jež je obsažena jak v černém, tak v zeleném čaji (a to i v bezteinové verzi).

Optimální dávka = několik šálků denně. Abyste ze sáčků získali až pětkrát víc antioxidantů, při přelévání vroucí vodou jej do šálku opakovaně namáčejte.

7. Hovězí

Hovězí maso je základním zdrojem zinku, minerálu, které podporuje imunitní systém. I mírný nedostatek zinku zvyšuje riziko infekce. Zinek je zásadní při růstu bílých krvinek, systémových buněk, jež dokážou rozpoznat a zničit bakterie, viry a všelijaký další neřád.

Optimální denní dávka = libové hovězí velikosti dlaně pokryje 30 % denní dávky zinku. Pokud vám hovězí nechutná, nahraďte jej na zinek bohatými ústřicemi, obohacenými cereáliemi, vepřovým, drůbežím, jogurtem nebo mlékem.

8. Sladké brambory

Když je řeč o imunitním systému, kůže vás nejspíš hned nenapadne. Je to však zásadní orgán, jenž slouží jako první linie v boji proti bakteriím a virům. Aby zůstala kůže silná a zdravá, potřebuje vitamin A. Ten do sebe nejsnáze dostanete s potravinami obsahujícími beta karoten (jako jsou právě sladké brambory), jenž se v těle přemění na vitamin A.

Optimální dávka = půl misky obsáhne 40 % denní dávky vitaminu A ve formě beta karotenu. V hojné míře jej obsahuje také mrkev, dýně nebo kantalup.

9. Houby

Pokud chtěli lidé po celém světě posílit imunitní systém, celá staletí sahali po houbách. Současné studie přichází s vysvětlením, proč. Ukazují, že houby zvyšují produkci a aktivitu bílých krvinek a činí je agresivnějšími. Což se hodí, pokud trpíte nějakou infekcí.

Optimální denní dávka = zdá se, že nejvýrazněji působí na imunitní systém houby šiitake (houževnatec jedlý), maitake (trsnatec lupenitý) a reiši (lesklokorka lesklá); pro maximální účinek doporučují odborníci konzumovat 7 až 28 gramů denně. Přihoďte jich pár do omáčky na těstoviny, osmahněte jich trochu na oleji a přidejte do omelety, nebo si jimi zasypte pizzu.

Na závěr připomeňme, že základem je dostatečné množství pestré zeleniny a ovoce v našem každodenním jídelníčku doplněné (minimálně) 8 až 10 sklenicemi čisté vody.