Interní zpráva ministerstva vnitra – VÝSTRAHA: masivní příliv uprchlíků z válkou stižených oblastí v posledních měsících rozpoutal vášnivé reakce nejen v českých broučkologických kruzích. Podle hlášení placených informátorů dochází na našem území ke zvýšenému výskytu dvou na první pohled jen velmi těžko rozlišitelných skupin – běžců a běženců. Zejména v horských příhraničních oblastech se pak tyto skupiny nebezpečně prolínají. Následující charakteristiky by mohly příslušníkům bezpečnostních sborů přispět ke snazší identifikaci:

1. Jedny naučil běhat Ital, druhé Němka, když však uslyší výstřel, rozeběhnou se všichni.

2. Všichni se pohybují zdánlivě nahodile odněkud někam a s oblibou běhají přes kopečky; rozlišovací znak: běžci se v 99,9 % případů vzápětí vracejí domů.

3. Většina těchto individuí se pohybuje s minimální bagáží, v hojné míře je však ověšena moderními elektronickými zařízeními (mobily, mp3 přehrávače, sluchátka, atd.); rozlišovací znak: běžci jsou zhusta kromě zařízení vybaveni taktéž oděvy z tzv. funkčních materiálů, lakýrky nosí, jen když běží z plesu, a zásadně nemívají obuv dokonale vyleštěnou.

Ilustrace: Sorry

4. Trousí se po jednom, či ve skupinkách.

5. Na občerstvovacích stanicích odhazují nedopité kelímky a láhve s nápoji a zanechávají po sobě nepořádek. Stravují se hromadně.

6. V obou skupinách převládají muži obvykle v produktivním věku; rozlišovací znak: ženy běžkyně se řídí přesně opačným krédem, než ženy běženkyně aneb Čím upnutější (a v horkém počasí i skrovnější) oděv, tím lepší.

7. Obě skupiny si velmi libují v gelech; rozlišovací znak: běžci je požívají perorálně, běženci si gel vtírají primárně do vlasů.

8. Obě skupiny se tváří podobně zarputile, nepřístupně, případně zoufale, naštvaně, či utrápeně. Po dosažení cíle se u nich projevuje obdobná míra euforie.

9. Málokterý běžec dokáže přesvědčit celou rodinu, aby ultramaraton podstoupila společně s ním; jedince, který vyběhne sám, rodina na dálku netrpělivě sleduje, po dosažení cíle mu mohutně aplauduje, případně vyráží slavit za ním.

10. Jejich kultura a jazyk jsou pro mnohé přihlížející neznámé, nepochopitelné a málokdo stojí o to je skutečně pořádně poznat.