Rekordních téměř 160 startujících, tedy dvakrát více jak vloni, nastoupilo k třetímu ročníku Svitavského Štěpánského krosu. Letos se závod uskutečnil za typicky jarního počasí, a proto se dalo očekávat překonání loňských traťových rekordů, které byly vytvořeny na zasněžené trati, což se také stalo.

Potřetí za sebou a opět ve stylu start cíl vyhrál Jáchym Kovář z Litomyšle, který je nově členem Dukly Praha. Svůj traťák vylepšil na dvouokruhové trati téměř o minutu – na 26:21. I druhý muž v cíli absolvoval celý závod sólo a dosáhl výkon lepší loňského rekordu – Ondřej Svoboda z Moravské Třebové – 27:07.

O třetí místo se bojovalo až do samotného závěru. Před polovinou závodu se na něj propracoval nejlepší čtyřicátník závodu Radek Hejl z Králík. V posledním kilometru ho však dotáhl Jan Havran z Iscarexu. Koncovka však jasně patřila Hejlovi – 27:49, Havran – 28:02. Pátý proběhl cílem Josef Šutera z Poličky za 28:26.

Nejlepší dvě ženy jako by chtěly pořadatele upozornit, že pro ně zapomněli vypsat kategorii. Šlo totiž o vytrvalkyně věkem přes 45 let, ale vypsaná byla pouze kategorie ženy nad 35 let!

Loňská vítězka Jana Matyášová z Dolní Dobrouče, která letos oslavila dokonce padesátku, si od startu hlídala čelo a šla během prvního kola do vedení. Na dohled se však neustále držela domácí Anna Krátká startující za Hvězdu Pardubice. Při vbíhání do druhého kola se zdálo, že je vymalováno, ale v poslední třetině závodu Krátká Matyášovou dotáhla a před závěrečným výběhem jí i nepatrně cukla. Koncovka byla na rovině, takže nebylo o vítězství Krátké pochyb. Navíc loňský rekord Jany překonala o více jak minutu a půl – 32:45. Jana dala 32:51.

„Letos se mi poprvé v přímém souboji podařilo Janu zdolat. Proto jsem s tímto závodem velmi spokojená,“ řekla po závodě vítězka.

Třetí byla další veteránka, patřící však do nevypsané kategorie 35 – 44 let, Alena Kriklová z Prostějova za 33:19 a čtvrtá skončila Martina Nováková z Moravské Třebové – 33:24. Na pátém místě doběhla Lenka Dušková z Iscarexu za 33:38, šestá pak Lenka Vejdělková z Bystrého za 34:01.

Muže nad 60 let vyhrál Vláďa Bříza z Orla startující za KRB Chrudim za 33:45 a padesátníky Miroslav Štyndl ze Svitav z Atletiky Polička – 34:57.

Foto 832× – Honza Šimůnek

Výsledky