Zatímco do práce i z práce stále chodíme za tmy, venkovní teploty klesají stále níže pod bod mrazu. Ale to není důvod zůstávat doma za pecí. Přinášíme pár tipů nejen pro začátečníky, jak zůstat „v běhu“ také během zimních měsíců.

Vstát a nevracet se

Na zimním běhání je v podstatě nejtěžší jen začít – vstát z vyhřáté postele, převléknout se a vyjít do mrazu. Snad každý běžec zná to ranní dilema – vstát a jít běhat nebo si ještě hodinku přispat? Říká se, že minus pět ráno je horší než minus deset večer a možná na tom něco bude…

Necháme-li ale trénink na dobu po práci, moc si nepomůžeme. Přichází totiž otázka, jestli nebude lepší trávit večer u televize než pobíhat kdesi v temném parku. Pokud se na to budeme dívat pozitivně, zdá se, že zima je ideální dobou nejen pro rozvoj fyzické, ale i psychické síly.

Další dobrou motivací je také přihlásit se – a zaplatit – již nyní závody v příštím roce. Tato vidina pak pomáhá nezabalit trénink předem jen proto, že se člověku zrovna nechce. A navíc díky nižšímu startovnému člověk ušetří.

Vhodné také je napsat si cíl pro letošní rok na viditelné místo (zrcadlo v koupelně, nástěnka v práci, sluneční clona v autě apod.) a často ho vídat. Dobré je také stanovit si odměny za dosažení dílčích cílů a je jedno, jestli to bude masáž, dobrá večeře nebo vysněné běžecké boty. Jen pořádné oblečení pro zimní tréninky by nemělo v šatníku chybět již nyní, s jeho nákupem není proč otálet.

Ve dvou se to lépe táhne

Pomáhá také najít si spoluběžce. Je jedno, jestli to má být pes, člověk nebo klidně celá tréninková skupinka, ke které se připojíte. Vědomí, že ostatní jdou běhat a třeba i někde budou čekat je skvělou motivací. V dnešní době pak lze mít sparing partnera i stovky kilometrů daleko a porovnávat se on-line.

Kdo zimu a tmu vyloženě nesnáší, může třeba polovinu tréninků venku nahradit posilovnou, fitness centrem, bruslením na krytém stadionu nebo třeba futsalem s kamarády v tělocvičně. V nejhorším případě lze cvičit i doma, ani na to není potřeba vlastnit běžecký pás. Nicméně obden by se mělo běhat venku tak jako tak…

Nicméně hodně se dá zachránit po doběhu. Rychle do tepla, převléknout se, v ideálním případě si dopřát i teplou sprchu a vnitřně tělo prohřát teplám čajem. To jsou zlatá pravidla, která pomohou nepříjemnosti spojené se zimním během do jisté míry eliminovat. Samozřejmostí je dostatečně spát a nezapomínat na vitamín C.

Rychle? Proč ne?

Nemůžeme vynechat otázku, zdali může člověk běhat i v těchto podmínkách rychle. Proč by ne? Samozřejmě, na náledí nebo zasněžené cestě podkluzují boty, navíc v teplotách pod nulou prostě tlumicí materiál nefunguje optimálně. Člověk na sobě má obvykle více vrstev, což ztěžuje pohyb. A v neposlední řadě studené svaly zhoršují průtok krve, ale kdo nešidí zahřívací fázi tréninku, nemusí se tímto vůbec vzrušovat.

Tak tedy, hurá na naše tréninkové tratě!