Rozdrnčí se nám budík a my ho rychle zamáčkneme. Pak to opakujeme ještě několikrát. Potom rychle vyskočíme z postele, protože nemáme času nazbyt, kvapně vyčistíme zuby, hodíme na sebe nejmíň zmačkanou sukni nebo košili, rychle do sebe nalijeme kafe a mažeme do práce. Každý den začíná stejně, z domu vybíháme uštvaní jako psi a slibujeme si, že zítra to už uděláme jinak.

Přestože nám takováhle rána umožní ukrást o pár minut spánku navíc, mnoho medicínských oborů se shoduje na tom, že bychom měli den začínat beze stresu, protože to jednoduše není zdravé. Udává to hned od rána chaotický tón dne a do dalších hodin jen přidává víc stresu, což naprosto podrývá jakýkoliv pozitivní efekt, který by mohla mít chvíle odpočinku navíc.

Mezi námi však žijí i tací, co mají denní program mnohem klidnější, a od těch se můžeme naučit, jak eliminovat stres a spěch a být díky tomu zdravější. Co takoví lidé dělají?

1. Dodržují nastavený spánkový režim

Zbavte se části chaosu tím, že si stanovíte večerku a dodržíte ji. Zní to jako nesmysl, když jste jednou dospělí, ale je to neuvěřitelně důležité. Naše tělo je úplně rozhozené, když jde jeden večer spát v deset a další o půlnoci. Vysává to energii, stanovte si proto večerku a udělejte všechno pro to, abyste ji dodrželi. Překvapí vás, jak rychle si na nový režim zvyknete.

2. Vstávají brzy – už kolem šesté

Poskytněte si dostatek času na to, abyste v klidu zvládli všechno, co po ránu chcete, a uvidíte, že se vám kompletně změní rytmus dne. Když po ránu zvládnete pár drobností – třeba si ustelete postel, jakmile vstanete –, nakopne vás to a během dne se vám budou snáz plnit i další povinnosti.

3. Pijí spoustu vody

Od včerejšího večera jste nic nepili, a tak je dobré se zavodnit. Voda vám nakopne metabolismus.

„Vaše moč nesmí mít tmavě žlutou barvu,“ přidává snadnou poučku osobní trenérka a maratonkyně Angie Knudsonová. „To totiž znamená, že jste dehydrovaní. Voda navíc pomáhá regulovat hladinu soli v těle.“

4. Hned ráno si zacvičí

Ranní cvičení vám spolehlivě dodá energii a dokonce i pár cviků vyvolá příjemný pocit z toho, že máte splněno. „Povinnosti se kupí,“ vysvětluje Alfred Galleos, osobní trenér z Kalifornie. „Ráno ještě nemáte žádné výmluvy a k večeru navíc už na cvičení nemáte stejné množství energie.“

5. Jedí pořádné, vyvážené snídaně

Dopřejte tělu energii, kterou bude během aktivního dne potřebovat. „Snídám osm vaječných bílků se špenátem, kapustu, rajče a avokádo,“ popisuje Michael Dreishpoon, padesátník, kterého v posilovně najdete šestkrát do týdne. „Je v tom hromada proteinů a v avokádu navíc prospěšné tuky.“ Později si Dreishpoon dá mísu ovesné kaše s borůvkami a hroznovým vínem, aby doplnil karbohydráty a přírodní cukry.

6. Meditují

Existuje mnoho druhů meditace, ale ráno – hned po ranním cvičení – je na ni ideální doba. Stephen Sullivan, herec z Los Angeles, se každé ráno na dvacet minut pohrouží do transcendentální meditace. „Pomáhá mi s ukotvením a vycentrováním emocí,“ objasňuje. „Cítím pak větší vděčnost za nadcházející den a za celý svůj život.“

7. Čtou

Ranní čtení s sebou může přinést spoustu výhod, od toho, že si vytvoříte prostor sami pro sebe přes uvolnění stresu po přepnutí mozku do pracovního mozku.

„Je důležité udělat si čas pro sebe,“ prohlašuje policejní seržant Christian Addison z New Yorku, jenž vstává o devadesát minut dřív než jeho děti a čtení tvoří součást jeho ranní rutiny. „Pomůže vám to zvládnout den, který vás čeká.“

8. Vedou si deník (vážně!)

Psaní deníku je užitečné hned v několika směrech, když ho však budete doplňovat každé ráno, může vám to pomoct podnítit kreativitu a zároveň s tím budete posilovat sebeovládání a sebevědomí, které si s sebou ponesete celý nadcházející den.

9. Poslouchají hudbu

Muzika rozjasňuje mozek. Přeneste se cestou do práce na pozitivní místo s něčím veselým a povznášejícím.

10. Někomu vyznávají lásku

To, že někomu denně dáte najevo vděk a povíte mu, že ho milujete nebo máte rádi, může mít veliký vliv na vaše zdraví. Nemluvě o tom, že trocha lásky, ať už romantické nebo kamarádské pomáhá uvolnit stres a zbytek dne pak proběhne v těch správných kolejích.