Beskydy opět po roce ožijí jedním z nejnáročnějších zimních závodů v České republice a střední Evropě. V sobotu 23. ledna v 11 hodin odstartuje z Ostravice eXtrémní závod „Adidas 24 hodin na Lysé hoře“. Má statut otevřeného zimního Mistrovství České republiky v horském maratonu jednotlivců. Vypsán byl také jako eXtrémní horská štafeta dvojic.

Cílem je absolvovat během 24 hodin co nejvíce výstupů na nejvyšší vrchol Beskyd – Lysou horu. Okruh je dlouhý 12 km s převýšením 800 výškových metrů. Závod je určen nejen pro špičkové sportovce a extrémisty, ale hlavně pro širokou turistickou veřejnost a sportovně aktivní obyvatele z celé České republiky a střední Evropy.

O závod je každým rokem větší zájem. Registrace do letošního již 5. ročníku závodu byla obsazena během 20 minut. Přihlásilo se do něj 1033 závodníků, což je o 63 více než loni. Závodu se také ve stále vyšší míře účastní ženy. Loni se jich přihlásilo 178, letos by se jich mělo na start postavit 235, což je o 57 více.

Jen pro zajímavost, prvního ročníku se zúčastnilo 573 závodníků. Nejstarším registrovaným závodníkem je letos 69letý Emil Trombik z Českého Těšína a závodnicí 61letá Věra Hejkrlíková z Litomyšle. Velký počet příznivců extrémních závodů je z Moravskoslezského a Zlínského kraje, zastoupena je i Praha, Brno, Kolín, Liberec, Hradec Králové a další města. Závod láká také zahraniční nadšence ze Slovenska a Polska.

Pořadatelé letos v rámci zvýšení bezpečnosti závodníků zavedli několik novinek. V prvé řadě stanovili, že závodu se mohou účastnit pouze osoby od 18 let, a to s ohledem na to, že mladší závodníci ještě nejsou schopni adekvátně vyhodnotit možná rizika a mají také větší sklony k přeceňování vlastních sil. Následně pořadatelé přidali jednu měřící kontrolu navíc, a to u Transformátoru, která v případě nutnosti pomůže zjistit, zda je závodník na trati a jde na vrchol Lysé hory nebo odpočívá v depu na Sepetné.

Novinky se týkají i povinné výbavy. V souvislosti s bezpečným pohybem na zledovatělé trati byly předepsány řetízkové nesmeky, případně tretry s hroty nebo mačky s atestem.

„Všechny ostatní gumové nebo řemínkové „protiskluzky“ různé výroby nebudeme akceptovat. Osobně jsem otestoval dva nejrozšířenější modely, které občas vidím u řadových turistů v Beskydech a konstatuji, že pro eXtrémní závod LH24 jsou krajně nevhodné. Už po jednom lehkém seběhu z Lysé hory po zledovatělém chodníku po Lukšinec na nich chyběla zhruba polovina kovových cvočků a po druhém seběhu mi na jedné botě nezůstal ani jeden. Navíc gumový nesmek se při bočním tlaku natahuje a cestuje po celé podrážce,“ zhodnotil ředitel závodu Libor Uher s tím, že loni byla trasa velice zledovatělá a je předpoklad, že ne jinak tomu bude i letos.

Foto: lh24.cz

Další novinkou je, že každý závodník, který bude na trati, musí mít u sebe jeden suchý svršek oblečení, a to pro případ, že kdekoliv na trase bude potřebovat pomoc jiný závodník. Aby do příjezdu pomoci neprochladl, poslouží mu k zachování tělesné teploty právě oblečení ostatních závodníků.

„Rozestupy mezi závodníky jsou minimální, takže v případě potřeby se během jedné minuty podaří získat 10 až 20 svršků suchého oblečení,“ řekl Libor Uher. Extrémní závod „Adidas 24 hodin na Lysé hoře“ startuje v sobotu 23. ledna v 11 hodin z areálu společnosti Pila Ostravice (u vlakového nádraží v Ostravici).

Ukončen bude v neděli 25. ledna v 11 hodin. Vítězové jednotlivých kategorií, včetně Mistrů ČR v horském maratonu jednotlivců v kategoriích muž a žena, budou dekorováni ve 13 hodin v tělocvičně základní školy Ostravice. Loňským Mistrem ČR v extrémním závodu „Adidas 24 hodin nad Lysé hoře“ se stal Václav Utinek z Mysločovic s 13 okruhy. Absolvoval je v čase 21 hodin a 55 minut.

Zázemí pro závodníky je již tradičně v horském komplexu Hotelu Sepetná, který zahrnuje i Penzion Sluníčko, bungalovy a chatu Měsíček. Plné budou až po střechu. Loni byl zpestřením závodu přechod přes „serák“ (ledovcová trhlina, která se tvoří v místech s prudkou změnou sklonu svahu), který museli závodníci zdolat před každým uzavřením kola. Pro jeho velký úspěch nebude chybět ani letos, takže závodníkům dá opět zabrat.

Harmonogram závodu

Pátek 22.1.2016

Ostravice – základní škola – tělocvična (za obecním úřadem) 16:00 – 20:00 akreditace závodníků

Sobota 23.1.2016

Ostravice – základní škola – tělocvična 7:00 – 10:00 akreditace závodníků

Ostravice – Pila Ostravice 11:00 Start závodu

Neděle 24.1.2016 11:00 ukončení závodu – vypnutí měřících zařízení na Lysé hoře, u Transformátoru a Hotelu Sepetná

Ostravice – základní škola – tělocvična 13:00 Dekorování vítězů

Upozornění:

Press karty, které opravňují ke vstupu do míst akreditace závodníků, do prostor noclehu pro závodníky, na raut a v rámci slavnostního dekorování vítězů do tělocvičny ZŠ Ostravice, budou vydány oproti vámi potvrzené účasti.

Prosím, abyste tak učinili nejpozději do čtvrtku 21. 1. 2016. (počet Press karet je limitován).

Press karty bude možné vyzvednout u pořadatelů v ZŠ Ostravice, a to v pátek od 16 do 19 hodin nebo v sobotu od 8 do 9:30 hodin.