Příběhy pár běžců, kteří na nejpočetnějším desetikilometrovém závodě na světě, Peachtree Road Race 2016, vyčnívali z davu.

Betty Lindbergová v cíli atlantského Peachtree Road Race 2016 se snachou Cyndi a synem Craigem. Foto: Marathonfoto.com

Když minulý týden dokončila světová rekordmanka v běhu na 800 metrů Betty Lindbergová ve svých jednadevadesáti letech svůj šestadvacátý Peachtree Road Race, byla šťastná, že se spolu s dalšími padesáti šesti tisíci účastníky dostala do cíle. Teploty ke třiceti stupňům Celsia a vysoká vlhkost přinutili organizátory, aby vydali varování před pro závodění nebezpečným počasím.

Betty se i tak dokázala dostat do cíle v čase 1:51:43.

Teplo a pozornost, jež se na ni před závodem upírala, vedly k tomu, že dokončila v o něco horším čase než vloni (1:47:18), ale ne o moc.

„Pár lidí mě požádala, jestli by si se mnou mohli udělat selfíčko, což mě o pár minut zdrželo,“ smála se Lindbergová. „Samozřejmě jsem jim musela vyhovět. Jinak bych měla stejný čas jako před rokem.“

V závodě jí pomohlo i doprovod hned několika členů rodiny, jejího šedesátiletého syna Craiga, snachy Cyndi a vnuka Kyle. Ten má podle babičky ve dvaceti mladé nohy, proto se od nich v začátku závodu odpojil a dokončil v čase 1:15:07.

Její nedávný rekord přivedl Mizuno k tomu, že Lindbergové minulý týden sdělili „zajímavou zprávu“ – nabídli jí místo v jejich oficiálním běžeckém týmu. Betty se pochlubila, že už dostala od Mizuna vybavení a boty a že společnost věnovala jednadevadesát párů běžecké obuvi programu Atlanta Track Club’s Kilometer Kids, jenž má přivést děti k aktivnímu způsobu trávení času a který vznikl na počest Bettyina úspěchu na dráze.

Svou další účastí na příštím Peachtree si není Lindbergová moc jistá. „Uvidíme, co bude,“ dodává. „Když však proběhnete cílem, říkáte si, jak skvělá zábava to byla. Nechám se překvapit, jak to půjde dál.“

Betty se chystá zúčastnit šestnáctého července závodu na čtyři míle Decatur DeKalb v Decaturu ve státě Georgie a pak ji čeká celá řada pětimílových závodů.

„Doufám, že to budu dál zvládat,“ odpovídá na dotaz ohledně dalšího běhání. „Budu běhat, dokud budu moct.“

Kromě Betty vyčnívali z davu na Peachtree ještě tři další závodníci.

Peachtree tradice

Šestaosmdesátiletý Bill Thorn z Tyronu v Georgii se zúčastnil všech sedmačtyřiceti ročníků Peachtree Road Race. Je jedním z hrstky běžců, kteří od roku 1970 nevynechali jediný rok.

V doprovodu své vnučky dokončil v čase 1:28:41. Podle deníku Atlanta Journal-Constitution má v plánu tradici dodržet i příští rok a znovu se zúčastnit.

Další nestárnoucí finišer

Charles Fallis, rodák z arkansaské Charlotte dokončil ve svých devadesáti letech svůj pětatřicátý Peachtree v doprovodu pastora Owena Skinnera. V Atlanta Journal-Constitution se nechal Charles slyšet, že: „Když je vám tolik, co mně, může se vám kněz hodit.“

Dokončil v čase 2:18:35 a plánuje se vrátit i za rok.

Z Kuvajtu do Georgie

Seržantka americké armády Samantha Kanatzarová běžela Peachtree vloni. Akorát v Kuvajtu.

Poté, co vloni dokončila satelitní běh se Samantha minulý týden zúčastnila toho skutečného, aby vzdala hold svým kolegům v Kuvajtu. Během své tamější mise se stala členkou běžeckého klubu Camp Arfijan.

Atlanta Journal-Constitution pověděla, že podmínky minulý týden pro ni byly horší než vloni v Kuvajtu, neboť na jihu Států nemůžete utéct vlhkosti.