Tentokrát si doběhl pro vítězství v poklidu. Po minulých Pisárkách, kdy mu na paty šlapal jeho nerozlučný sok Jiří Čípa, si Jiří Petr v dalším díle brněnského běžeckého seriálu Triexpert Cup doběhl na stejném místě pro pohodlnou výhru. Na šest kilometrů dlouhé trati z Anthroposu po cyklostezce na Poříčí a zpět dosáhl času 19:15 minuty a druhého v cíli Vlastimila Lysáka porazil o propastných padesát vteřin.

Třetí pozici po třídílové odmlce v Triexpert Cupu obsadil všem dobře známý Daniel Orálek, který za Lysákem zaostal jen o čtyři vteřiny. „Mám problémy s patou a také jsem absolvoval Moravský ultramaraton,“ zdůvodnil Orálek svou absenci v minulých třech dějstvích. „Moc dobře se mi však neběželo. Na mě je šestka hrozně rychlá a pata mě zase začala zlobit,“ mračila se česká vytrvalecká ikona.

Zatímco mužský král v Pisárkách dosáhl již svého šestého letošního triumfu, ženské pole poznalo premiérovou vítězku. V čase 24:31 minuty se jí stala Mirka Pešáková, která využila absence nejlepších. „Viděla jsem, že tu holky nejsou, takže jsem tušila, že můžu útočit na výhru. Triexpert jsem vyhrála poprvé, dosud jsem byla jen několikrát na bedně. Absentujícím holkám na dálku děkuji, pomohlo mi to,“ usmívala se v cíli.

V Pisárkách Pešáková absolvovala teprve čtvrtý letošní start v Triexpert Cupu. „Mám nějaké svalové problémy, tak jsem delší dobu nemohla běhat. Nyní jsem snad už v pořádku a výhra mě povzbudila,“ podotkla sympatická závodnice, kterou zdobí řada nepřehlédnutelných tetování na rukou i nohou. „Jde o takové poznávací znamení,“ culila se Pešáková.

Po minulém zamračeném díle na dráhové desítce, kdy svěží počasí dopomohlo řadě účastníků ke skvělým časům, se tentokrát závodilo za teplého a slunečného počasí. Červený kopec, pod jehož vrcholem se při Pisárkách přebíhá tam i zpět, tak prověřil fyzickou kondici všech vytrvalců, kterých bylo velmi slušných 325.

„Bylo dost dusno,“ stěžovalo si několik startujících. To bylo znát i na časech, které byly horší než při minulém díle na stejném místě, kdy panovalo chladnější počasí. Třeba vítězný Petr za svým minulým časem zaostal o půl minuty.

O tom, že Triexpert Cup navštěvují sportovci napříč různými odvětvími, již byla řeč v předešlých článcích. Dalším, kdo potvrzuje toto pravidlo je Titus Ablorh, který při své letošní premiéře skončil na pěkném 28. místě.

„Na Triexpertu jsem v minulosti už několikrát běžel. Věnuji se přípravě na závody Spartan Race, jsem i člen brněnské tréninkové skupiny. Zrovna o víkendu jedeme na další akci do Polska, tak jsem si dobře zatrénoval,“ vyznal se mladík černé pleti, jehož otec přišel do České republiky studovat z Ghany a už zde zůstal. „Trochu jsem sice přepálil začátek, ale my to prostě pomalu neumíme,“ dodal v žertu.

Další část stále oblíbenějšího vytrvaleckého podniku zavede běžecké nadšence na Palackého vrch, kde je v plánu terénní sedmička. Start je 27. července v obvyklých šest hodin večer.

Výsledky