Sourozenci Jan a Anna Beranovi z Police nad Metují ovládli 13. ročník trailového Běhu Javořími horami. Jejich otcem je legendární lyžař, šestý z mistrovství světa na padesát kilometrů v roce 1978 a pětinásobný vítěz Jizerské padesátky, Jirka Beran.

Běh Javořími horami je 18 km dlouhý kopcovitý kros s prudkými výběhy a seběhy a s krásnými lesními pasážemi. Start je v Janovičkách u Broumova (600 metrů nad mořem) a trasa závodu kopíruje státní hranici České republiky s Polskem u Broumova na Náchodsku, zavede vás v polovině na nejvyšší vrchol Javořích hor – Ruprechtický Špičák (880 metrů nad mořem), kde je otáčka. Před tím a pak při cestě zpět, tedy dvakrát, však musíte zdolat i Široký vrch (840) a Javorový vrch (777).

Když jsem si trať proměřil na mapě zjistil jsem, že součet stoupání dává téměř 1200 metrů. Jenom při zdolání vrcholu Špičáku čeká během kilometru vytrvalce seběh z předchozího kopce, Široký vrch – 840 m. n. m., a přistání do nadmořské výšky 775 a pak 400 metrů napříč vrstevnicemi se stometrovým převýšením. Po loňském tropickém vedru se letos běželo za téměř podzimního počasí a v husté mlze, a proto si většina tradičních účastníku zaběhla lepší časy než před rokem.

Zajímavý je pohled do historie závodu. Nejrychleji trať zvládl v třetím ročníku za 1:13:46 Karel Šesták. V ženách to byla domácí Lenka Hanušová a její neskutečný výkon 1:24h.

Mezi minulými vítězi je i ředitel závodu Radek Kolář, dále třeba cyklista Míra Hornych či další osobnost Policka Jarda Mazač. V ženách triumfovala v tomto závodě Jolana Benešová, Eva Vítová či Anna Krátká. Poslední dva ročníky patřily veteránce Šárce Šimonové.

Jan Beran vyhrál tento běh již před dvěma roky. Vloni se pokoušel obhájit, ale v tropickém vedru mu v závěru na druhém místě došlo a byl nakonec až čtvrtý, vyhrál tehdy letos nestartující Hornych. Letos Beran od startu neponechal nic náhodě a vyhrál v osobním maximu 1:19:25. Druhý proběhl cílem nejlepší čtyřicátník Pavel Rücker z Machova za 1:21: 59 a třetí Dušan Hejl z Police za1:22:35. Vítězná Anna Beranová zapsala čas zapsala čas 1:37, celkově druhá byla závodnice z Polska.

Alespoň v soutěži veteránek, 35 – 49 let, obhájila loňské prvenství Šárka Šimonová z Červeného Kostelce za 1:52:14. Pořadatelé se až v průběhu závodu rozhodli vypsat i kategorii pro ženy nad 50 let a v té byla nejlepší Eva Šefcová za 1:56:04 a druhé místo patřilo Dagmar Hauschkové za 2:07:05, obě jsou z Police nad Metují.