Běžecký svátek na Moravě ve Frýdku Místku už roky přitahuje davy běžců a to jak hobby závodníků, tak se zde můžete setkat s řadou elitních vytrvalců. Letos bylo navíc poměrně dobré počasí, když vítr na hrázi foukal do zad a v sídlišti proti tolik neškodil, pomohlo hodně běžcům k velmi slušným výkonům.

Ženám opět vévodila Petra Kamínková

Foto: Barbora Fišerová

Ženy opět běžely sólo závod bez mužů, stejně jako loni, tak jim ani tentokrát nikdo nepomohl, jen první kolo trošku mílaři. Nejrychleji desítku zvládla samozřejmě Petra Kamínková /Svatý Kopeček – 35:35/, které se ovšem držela jako klíště dvě třetiny trati fantasticky běžící Petra Vašinová /AK Olymp Brno – 35:52/.

Strhující souboj o třetí místo pro sebe pak rozhodla Irena Pospíšilová /AK Drnovice – 37:14/, když a v závěrečném krátkém výběhu z parku pár metrů před cílem setřásla Evu Filipiovou /Šumperk – 37:16/. Tu ovšem po celý závod dotahovala, tak předvedla, jaká je obrovská bojovnice.

Jakub Zemaník běžel skvěle

Foto: Barbora Fišerová

Letos opět zahraniční konkurence nepřijela, ale na to se historie neptá a proto se mezi sebou utkali nejlepší čeští vytrvalci. A bylo se na co dívat. Ostré tempo totiž již od startu drželi Jakub Zemaník /SSK Vítkovice – 29:25/ společně s Jiřím Homoláčem /Adidas Boost Team – 30:20/. Ovšem již ve druhém kole za to Jakub vzal a neuvěřitelným tempem si doběhl ve výborném čase pro vítězství.

Úžasný výkon předvedl také třetí Robert Míč /VSK Univerzita Brno – 31:02/, když za sebou nechal čtvrtého Jakuba Holušu /ASVS Dukla Praha – 31:09/, pátého Milana Hrazděru /SSK Vítkovice – 31:18/ a šestého Jiřího Petra z Koválovic/31:39/.

Opět davy běžců na startu

Letošní ročník Hornické desítky opět přilákal velké množství závodníků od nejmenších dětí až po veterány. A že jen přímo při závodě, to nemluvím již o přípravě a organizaci tak obrovské akce, bylo práce nad hlavu, o tom by mohl Pepa Nejezchleba asi napsat pořádně obsáhlý román.

Také se hlavně díky němu pořád Hornická desítka drží na běžeckém nebi a získává si stále větší popularitu i mezi mnoha kondičními běžci. A to je moc dobře. Takový závod je na Moravě potřeba jako sůl.

Jak viděli závod ti nejlepší

„Běželi jsme ze začátku pomalu,“ rozebírala závod při sledování souboje mužů Petra Kamínková. „Pak jsem zrychlila, ale až moc na to, že teď netrénuji a jen klušu. Hned jsem to pocítila, ale měla jsem už malý náskok, který jsem si do cíle udržela.“

„Šlo mi to dnes moc dobře, ale na Petřino zrychlení jsem už nestačila zareagovat,“ řekla mi Petra Vašinová, „ale jsem s výkonem moc spokojená.“

„Celou trať jsem dotahovala Evu Filipiovou a nakonec se mi to podařilo. Jenže ona se udržela se mnou a před cílem šla zase přede mě. Tak jsem zkusila zabrat ve výběhu z parku těsně před cílem a podařilo se mi ji utrhnout. Ale šla jsem to dnes totálně na doraz. Je vidět, že toho moc po práci už nestihnu odtrénovat a vlastně všechno doháním jen o víkendu. Je to pak poznat, ale potěšil mě výkon i to, že jsem dokázala zabojovat,“ přiznala se mi pak cestou domů Irena Pospíšilová.

„Je až neuvěřitelné, jak mi to dnes běželo,“ usmíval se při rozhovoru do komentátorského mikrofonu bezprostředně po doběhu Jakub Zemaník. „Tak jen doufám, že se mi tak povede i na MČR v krosu a kvalifikuji se i na Mistrovství Evropy v krosu.“

„Přijel jsem na tento závod ze soustředění v Tatrách a hned se tam vracím,“ hodnotil svůj výkon Jirka Homoláč. „Takhle rychle, jak to dnes předvedl Jakub, se z toho tréninku, co tam teď zvládám, běžet nedá, ale věřím, že se to do krosu rozběhám.“

A Robert Míč na mé blahopřání na dálku svou obrovskou radost vyjádřil úsměvem a zvednutou rukou se zaťatou pěstí. Tak byl spokojený.

Opět je tedy další, už 31. ročník, Hornické desítky za námi a bez debat se zase podařil.

Jak to tam ti kluci šikovní z Frýdku dělají, to nechápu, ale rozhodně všichni zaslouží velkou pochvalu s dlouhotrvajícím potleskem. O tom není třeba vůbec diskutovat.

Foto: Barbora Fišerová

Výsledky

Fotogalerie: