Legendární česká atletka a světová rekordmanka Jarmila Kratochvílová se ve čtvrtek zúčastnila tiskové konference v ostravském Art Deco Imperial Hotel, kde přijala roli tváře padesátého ročníku Ostravského maratonu.

„Ostravský maraton letošním jubilejním ročníkem vstupuje do další nové fáze. Chceme jej zkvalitnit jak po stránce organizační, tak i v rámci lepší medializace. Věříme, že minimálně tři stovky závodníků se 24.září na startu objeví,“ uvedl Otto Seitl, technický ředitel závodu.

Středem pozornosti přítomných novinářů byla Taťána Netoličková (Kocembová) a zejména Jarmila Kratochvílová. Na otázku, zda by uběhla maraton, odpověděla, že nikoliv, a že obdivuje všechny, kteří tuto dlouhou trať zvládnou. Maximální délku, kterou zvládla, bylo dvacet kilometrů ve volném tréninkovém tempu.

Rovněž se pozastavila nad dnešním stavem naší atletiky. Řekla, že před nedávnem hovořila s Lídou Formanovou, která coby učitelka tělocviku působí na čáslavském gymnáziu, ta ji nebyla schopna za poslední tři roky doporučit ani jeden mladý talent! „Současná doba je příliš hektická. Dnešní mládež musí kromě tréninku udělat dalších deset věcí,“ podotkla. Později také potvrdila můj názor, že sport jako takový je dnes zejména o penězích. Pokud nemáte finance na odměny a na medializaci, příliš šancí na úspěch nemáte. A to se netýká pouze Ostravského maratonu.

Perličkou čtvrtečního setkání mělo být také potvrzení či vyvrácení skutečnosti, zda tretry, které vlastní Otto Seitl resp. jeho dcera Táňa, jsou skutečne ty, ve kterých Jarmila Kratochvílová zaběhla světový rekord na 800m.

Po bedlivém prozkoumání bot, kontroly jejich velikosti, a vyslechnutí příběhu Otto Seitla, jejich bývalá majitelka potvrdila jejich pravost autogramem.

(O. Seitl: „Chlubnu jsem trénoval jako žáka. Je o 10 let mladší než já. Na konci osmdesátých let jsem měl v tréninkové skupině vynikajíci kluky. Tak jako Chlubna, tak i např. Jelínek zaběhli maraton pod 2:20 hod. Kdybych neběhal maratony, tak možná by maraton ani neabsolvovali. Často jsem jim vyprávěl své zážitky např. z 24 hodinovky nebo z 12 hodinovky. Od Chlubny manželka běhala kdysi také s Jarmilou Kratocvílovou a ta jí později darovala tretry, ve kterých zaběhla světový rekord. Tyto tretry mi v roce 1988 dala, ani si tehdy neuvědomila, jakou cenu mají. Už tenkrát jsem si toho vážil a vždy jsem si přál, aby mi Jarmila Kratochvílová potvrdila, že to byly ty rekordní. Jsem rád, že se tomu tak stalo při čtvrtečním setkání.“)