K loňskému ročníku Zimního běhu na Blaník ve Vlašimi na Benešovsku se přihlásilo přesně rovných 400 běžců. V počtu přihlášek je letos toto číslo překonáno, přes 430, a poslední zájemci se mohou přihlásit do naplnění kapacity závodu, ta je vzhledem k omezení CHKO pět set běžců, v místě konání závodu. Start 43. ročníku závodu je v sobotu v 10 hodin v bráně vlašimského zámku.

Start, ale i cíl, „obrátkového“ půlmaratonu, mimo jiné přes samotný vrchol pověstmi opředeného Blaníku se vzhledem k bezpečnosti běžců přebíhá a po seběhu z něho se vytrvalci vracejí na původní trať, je v nadmořské výšce 365 metrů a vrchol Velkého Blaníku v 638 metrech. Součet stoupání a tedy i klesání se na této půlce blíží k číslu šest set metrů, takže půjde určitě o nejnáročnější ledový půlmaraton v republice. Občerstvovací stanice je na 8 a13 kilometru.

„Silniční cesta k masivu Blaníku je OK, i když je dost sněhu i na silnici. Cestu na Blaník (jedná se o cca 2,5 kilometru v ostrém terénu) moc lidí zatím neprošlo. Nahoře je asi 30 centimetrů sněhu,“ uvedl na dotaz Bezva Běhu ředitel závodu Ondřej Pojmon. Dodal, že muži budou soutěžit v pěti věkových kategoriích a ženy ve čtyřech. Velmi hodnotné věcné ceny jsou připraveny pro nejlepšího muže i ženu v absolutním pořadí, mimo jiné poukazy od běžecké firmy, vstupenky na muzikál a něco dobrého na posilnění. Bude oceněn i ten, kdo bude první na vrcholu Blaníku.

Po letmém pohledu do startovky musím konstatovat, že především soutěž žen, je jich přihlášeno přes sto, je nabita velkými jmény. Tradičně nastoupí obvyklá vítězka, dříve i několikanásobná česká šampionka v maratonu, Radka Churáňová z Loko Trutnov. Prohánět ji bude určo vloni druhá Lenka Šibravová (obě již veteránky 35 – 44 let). Či bývalá reprezentantka v běhu na lyžích Iveta Fořtová (ta bude mít premiéru v kategorii 45 – 54 let a je její největší favoritkou), která třeba vloni byla druhá v náročném Maratonu Kuks, běží i její manžel Martin, který bude určo usilovat rovněž o absolutní bednu, či nestárnoucí Karla Mališová.

Vedle výkonnostních běžců je ve startovce celá řada hobíků. Stejně jako vloni si to s Blaníkem rozdá Hanka Nádherová z Hradce Králové, která dala náročnou trať za necelé čtyři hodiny. Ze stejného města se chystá i Eva Berná. Nadšená vytrvalkyně s osobákem na půlku těsně nad dvě hodiny. „O závodě jsem hodně slyšela a jsem velmi natěšena. Ráda bych dala čas pod dvě a půl hodiny“.

Závodníci Zimního běhu na Blaník budou mít opět jistotu správně změřeného času pomocí čipové technologie, včetně zaslání SMS s časem ihned po svém doběhu. „Pro všechny letos opět chystáme osvědčenou úschovnu zavazadel, vyhřívané převlékací stany, ale také originální pamětní medaile a elektronické diplomy,“ dodal ředitel závodu.

Samozřejmostí pro přihlášené bude také startovní číslo se jménem běžce, které po závodě zůstane běžcům na památku. Po doběhu bude v prostorách školní jídelny zdejšího učiliště připraveno teplé občerstvení pro všechny běžce.