Zimní běh na Blaník, jeho 44. ročník, bude rekordní v počtu startujících. Z kapacity závodu, pěti set míst, má zaplaceno startovné 437 vytrvalců. Do závodu je tedy možné se ještě přihlásit, a to přímo na prezentaci v pátek od 15 do 17 hodin nebo v sobotu do 9:45 hodin. Start je v bráně vlašimského zámku v sobotu v 10:15.

Zatím rekordní číslo dokonšivších je z předloňska – rovných čtyři sta. Vloni za extrémního zimního počasí dokončilo 372 běžců, pouze dva neproběhli cílem.

Délka závodu má poctivou půl maratonskou hodnotu. Drobné změny budou letos na trati, a to v samotném masivu Velkého Blaníku. Běh bude v této nejčlenitější části běhavější a bezpečnější, závodníci se budou méně míjet. Start, ale i cíl, závodu, vedoucího v půlce přes vrchol pověstmi opředeného Blaníku, který se přebíhá, je v nadmořské výšce 365 metrů a vrchol Velkého Blaníku v 638 metrech. Součet stoupání a tedy i klesání se na této půlce blíží k číslu šest set metrů. Občerstvovací stanice je na 5, 8, 13 a 16 kilometru.

V mužích budou startovat vloni druhý Libor Eremka z Humpolce i třetí Michal Burian z Příbrami. Zajímavá jména nabízí startovka žen, které stejně jako budou soutěžit ve čtyřech věkových kategoriích, a poběží jich přes sto. Favoritky je třeba hledat v kategorii 35 – 44 let. Tradičně je přihlášena několikanásobná vítězka Blaníku a česká šampionka v maratonu Radka Churáňová. Vloni nestartovala. Z Hradec Králové přijede obhajovat druhé místo Marcela Rambová. V minulých dnech se přihlásila i další tradiční bedničkářka závodu Lenka Šibravová z Prahy.

Závodníci Zimního běhu na Blaník budou mít opět jistotu správně změřeného času pomocí čipové technologie, včetně zaslání SMS s časem ihned po svém doběhu, k dispozici budou vyhřívané stany. Letošním dárkem pro běžce bude čelenka, výběr bude ze čtyrech barev, s logem závodu.

Samozřejmostí bude také startovní číslo se jménem běžce, které po závodě zůstane běžcům na památku. Po doběhu bude v prostorách školní jídelny zdejšího učiliště připraveno občerstvení pro všechny běžce, kdy kromě tradičního guláše bude možnost volby také dvou dietních jídel.