Ve stále bobtnající nabité termínovce, kde se (zřejmě) posunem kalendáře kříží akce, vyznávající doposavad tradiční data, podstupujete stále častěji krutou Sophiinu volbu. Naposledy třeba v neděli v Praze – Újezdský duatlon, nebo Kros Skalka? A to nepočítám další varianty…

Před letním polednem jsem zamířil pod Strahov. Bohatou nabídku dětských závodů jsem protentokrát odmítl vzhledem k delším prodlevám mezi starty, předost dostal trávník, stín a voda domácí zahrady… O to víc ať si užije táta. Předloni tu skoro mrzlo a fučel vichr, loni se na bahně nedalo bez hřebů a letos skoro třicítka.

A to nemluvím o trati. Dvoukilometrový okruh v půvabném skalnatém biotopu směrem k Motolu nabízí slušnou torturu se čtyřmi výběhy na maximálku. I za sucha si na lesním traverzku moc rádi vypomůžete rukama! Při hlavním závodě si ho užijete třikrát. Těsně před tím se běží kratší a mírnější trojka, najdou se borci, co stihnou obé.

„Musíte začít opatrně, je to hodně těžká trať, ale mně se moc líbí,“ hodnotil pak v cíli taktéž tradiční vítěz, Jan Flašar z českobudějovické bašty Čtyř dvorů, odkud vzešel i Jan Kreisinger. První dvě kola se tedy držel na špici spolu s Michalem Řežábkem ze Spartaku Praha 4 a Františkem Schovalem z Triexpertu, v náběhu do třetího se jim mírně vzdálil. A pak to udržel vlastní vůlí až do cíle. Čtvrtý skončil „nomen omen“ Jakub Skalka. Dámy vyhrála Lucie Kratochvílová (31:33).

Rekordy se nekonaly. Flašar dal rovných 24 minut, o devět sekund pomaleji než loni mladíček Šimsa z Dukly v bahně. „Asi to horko,“ krčil rameny. Možná i vzrostlejší travička na seběhu. Umělé překážky v lese byly menší než v posledních letech a to je veteránka Irena Procházková ještě těsně před startem při rozklusávání málem uklidila…

Kros Skalka nabízí v místě perfektní závodnický servis. Jak známo otvírá seriál H-triatlon tour se třemi triatlony (terénní v Praze na Hostivaři, silniční v Horních Počernicích a prázdninový Houmrův triatlon v Jiříkově). A teď podruhé má už i podzimní verzí zdejšího krosu. Skvělá příprava na náročnější terénní závody! Dalším krůčkem výš může být už třeba sobotní Trail Ostrava KTRC.