Zjevení, na které nikdo neměl. Do čtrnáctého dílu brněnského běžeckého seriálu Triexpert Cup po dlouhé odmlce opět zasáhl starý známý Jiří Petr, z vítězství se však trochu překvapivě neradoval. Na startu se totiž nečekaně objevil atlet Moravské Slavie Filip Záveský, který všem utekl a radoval se z triumfu. K překonání hranice devatenácti minut, kterou na šestikilometrové trati za poslední léta jako jediný překonal Jiří Čípa, v neděli pětadvacetiletému závodníkovi přitom scházelo jen pět vteřin.

Petrovi k výhře nescházelo mnoho, za Záveským, jenž se letos v Triexpert Cupu objevil poprvé, zaostal o jedenáct vteřin. Petr se však v poslední době specializuje na delší trailové závody. Za první dvojicí zela velká díra, letošní vládce poháru Vlasta Lysák ztratil na třetím místě na elitní duo víc jak minutu. „Bylo to neobvyklé, trochu jsem se v cíli bál, jestli se někomu něco nestalo. Za prvními dvěma byla opravdu velká mezera,“ povídal ředitel oblíbeného podniku Jan Huppert.

V ženské kategorii se podobné překvapení neodehrálo. Na první příčku vystoupila v čase 24:09 Mirka Pešáková, jež druhou Lucii Vaculovou porazila o pouhých pět vteřin. Alespoň třetí příčka přinesla oživení do ženských řad. Pro první umístění na bedně v Triexpert Cupu si o další zhruba půlminutu nazpět doběhla Petra Mlejnková. „Žádnou z holek jsem okolo sebe neviděla. Běhám si jen tak pro radost, aspoň se můžu pořádně najíst,“ usmála se závodnice brněnského Meteoru. „Žádné velké cíle si nekladu, jen by mě stresovaly. V Triexpert Cupu se mi však díky znalosti tratí běhá líp a líp,“ dodala bývalá travní lyžařka.

Na závodníky tentokrát nečekala překážka jen v podobě Červeného kopce a šesti kilometrů po asfaltu. Běžci se museli potýkat také s velkým vedrem, které v posledních dnech sevřelo střední Evropu. Pořadatelé se proto rozhodli výjimečně rozdělat na obrátce občerstvovací stanici.

„Nakonec teplo nebylo až tak hrozné. Chvíli před závodem se zatáhlo a spadlo i pár kapek. Nepanovalo proto takové dusno jako přes den. I tak radši vzali záchranáři s sebou auto, které jindy nevozí. Naštěstí jsme nemuseli žádný kolaps řešit,“ oddychl si Huppert.

Ve středu 8. srpna se už po čtyřech týdnech Triexpert Cup vrátí na bláznivou kopcovitou houpačku do okolí hotelu Myslivna v brněnských Kohoutovicích. Startovní výstřel tradičně zazní v šest hodin večer.

Výsledky