Když k českému moři, tak na Lipno. I druhá polovina prázdnin nabízí nádherné počasí, pro běžce přec jen už stravitelnější. Lipenský horský půlmaraton s výběhem na Stezku v korunách stromů otvírá tradiční sportovní festival Lipno sport fest už tuto sobotu 18. srpna.

Pořadatelé zážitkového seriálu Kilpi trail running cupu tak svým věrným připravili vskutku výzvu, aniž by museli měnit trať. Stačil termín. Závody KTRC hned dva týdny po sobě, to tu ještě v historii nebylo. Sice se milovníci běžeckých trailů potkají jen 14 dní po sobě, jenže tentokrát mnozí z nich ještě se zbytky ozvěny z velehorských kopců Krkonošské 50 nebo 25!

Ale kdo by si nechal Lipno, možná nejkrásnější z běhů série, uniknout? Ta panoramata se neomrzí, protože jsou zkrátka (skoro) dokonalá. Pestrá, rozmanitá, náročná, ale stále běhavá.

Start dole v maríně v Lipně u luxusních plachetnic. Pak výběh do dvou třetin sjezdovky, odtud kus lesem přes hřeben až ke šplhačce se skalkami k vrcholu Lúče (933 m).

Odtud strmý trailový pád do Loučovic a k Čertovým proudům na Vltavě, kudy plují odvážní vodáci. Běží se v lese podél kolejí, vskutku romantický úsek.

Jenže pak se z Dolních Jírovic za odměnu/trest zase stoupá vzhůru z opačné strany nejprve úvozem, pak loukou a nakonec sjezdovkou Dvorečnou. Od její horní stanice krátký seběh a znovu prďák až k ocelovému schodišti na vrchol Stezky v korunách stromů.

Jejím dřevěným karuselem pak za mohutného povzbuzování návštěvníků seběhnete dolů… vypadá to už na závěrečné klesání… jenže zbývá ještě kilometr a půl po asfaltovém chodníčku na Alpskou vyhlídku. Až tady kolem rybníčka to zlomíte dolů a upalujete cestou necestou dolů do maríny. Kolik soubojů se odehrálo ještě v závěrečných metrech na lipenské kolonádě!

Jen pro představu, traťové rekordy drží Milan Janata 1:28:19 a Kamila Gregorová 1:44:29. Ale limit vás pustí až na tři hodiny. Loni si běžci i s olympijským vítězem Davidem Svobodou na svém prvním půlmaratonu zahráli ve dvou epizodách primáckého seriálu Modrý kód.

Startuje se v sobotu odpoledne ve 14.15 přesně podle jízdního řádu vlaků, abychom se nemuseli zastavovat jako někde na Tour de France. Jako tradičně se pro ty, kdož si ještě na celou štrapáci netroufnou, nebo čekají jako support rodinného týmu v cílovém epicentru, chystá i pětikilometro­vý běh.

„Ale tentokrát poběžíme do kopce na Stezku a zpátky,“ upozorňuje na změnu Martin Dvořák, ředitel KTRC. Pokud by vám to náhodou nestačilo – ještě večer se koná přátelský výběh na Stezku z maríny za doprovodu živé hudby a světlonošů. Ve všech případech máte vstup na jednu z největších atrakcí v zemi zdarma.

KTRC nabízí vysoký závodnický standard včetně stánků spřízněných značek se slevami, VIP službami pro členy platformy Jsem subarista atd., k tomu bohaté občerstvení v cíli, medaile, diplomy i fotografie pro všechny účastníky.

Závod zahajuje jako obvykle Lipno Sport Fest, bohatý týdenní program sportovních aktivit pro celou rodinu, kde se můžete potkat i s jeho zakladatelkou olympijskou vítězkou Kateřinou Neumannovou. Tentokrát je v sobotu v plánu výuka a závody na paddleboardech, kde se objeví věhlasný veslař Václav Chalupa, cvičení jógy, nebo podvečerní dětský muzikál Šmoulové.

Kompletní výsledky, žebříčky všech kategorií, reportáže ze závodů i přihlášky najdete na www.ktrc.cz.