Přes noc nám pořádně přituhlo. Celý týden jaro a na Prusinovice kosa. To už nemůže být normální. Rohálovská desítka začíná mít smůlu na počasí. Ovšem taková katastrofa jako před lety, to zase nebyla, sněhem jsme se ve vánici nebrodili, jenom teplo vypadá sakra jinak. Co se dá dělat, je přece jen konec února, to jsou výkyvy počasí normální. Škoda, že to vyšlo zrovna na sobotu.

Oleksander Matviichuk vyhrál už počtvrté

Oleksander Matviichuk /JM Demolex Bardejov – 31:58/ si přijel stejně jako v předchozích letech pro jasné vítězství. Celkem s přehledem si odtáhl i v neuvěřitelně ledovém vichru, který na trati zpátky po obrátce fučel přímo proti běžcům závod sám a lehce zvítězil.

Skvělý výkon předvedl Jan Janů Hvězda Pardubice – Mizuno team – 32:27/, který za sebou nechal třetího Ondřeje Fejfara /AK Kroměříž – 32:42/. Čtvrtý pak skončil Marek Chrascina /TŽ Třinec – 32:53/, pátý doběhl překvapivě Vojtěch Podjukl /SK Hranice/ONěmec.cz – 33:33/ a šestý Pavel Hrdina /Lokomotiva Břeclav – 33:36/.

Ženám tentokrát vévodila Adéla Stránská

Ve skvělé formě se představila v Prusinovicích Adéla Stránská /INOV-8/ISCAREX Česká Třebová – 36:59/. Ta si od začátku diktovala vlastní tempo a žádná z žen jí nestačila.

Perfektně běžely ovšem tak druhá Petra Pastorová /MK Seitl Kilpi racing team – 37:34/ a třetí Martina Vévodová /Lokomotiva Břeclav – 38:05/. Petra Kamínková se po dlouhém zranění teprve dostává do tréninkového tempa a tentokrát v Prusinovicích doběhla čtvrtá /Svatý Kopeček – 39:03/. Pátá skončila Irena Pospíšilová /AK Drnovice –40:31/ a šestá pak Martina Novotná /AK Kroměříž – 40:46/.

Počasí se opět předvedlo, místo jara ledový den

Letošní 26. ročník nesmírně oblíbeného závodu v Prusinovicích byl opět přehlídkou těch nejlepších běžců i běžkyň, co se pohybují po našich silnicích a jsou právě schopní závodit, protože se nevyhnula chřipková epidemii ani řadě našich vytrvalců. Ovšem samozřejmě též nastoupili na start i borci, co se jdou jen bavit a závod si pořádně užít. Bez nich to ani nejde. Letos byl opět stanovený limit pro startující na 600 osob.

Ondřej Němec připravil opět s BK Holešov, OÚ Prusinovice, SDH Prusinovice, TJ Prusinovice o. s. pro vytrvalce již tradiční běžecký únorový svátek se vší parádou.

A důkazem, že se mu to daří už tolik let, je čím dál větší zájem běžců o start na již téměř posvátné Rohálovské desítce. Prostě v Prusinovicích je vždy koncem února běžecký svátek, který mu můžou i Vánoce začít závidět.

Ledový vichr všem hodně vadil

Jak jsem již napsal v úvodu, ledový vítr posunul pocitovou teplotu hodně hluboko pod bod mrazu a navíc nepříjemně foukal proti běžcům, takže výkony letos opravdu hodně ovlivnil. Nějak to počasí v posledních letech moc nevychází. Co se dá dělat. Podmínky měli všichni stejné.

„Jezdím do Prusinovic velmi rád, přestože to mám opravdu hodně daleko, ale vyhrál jsem zde již počtvrté a daří se mi tady, proto se snažím pokaždé přijet,“ trochu komplikovaně nám sdělil Oleksander Matviichuk. „Na trati jsem viděl, že mám dostatečný náskok, tak jsem si jen kontroloval první místo a nesnažil se v těchto náročných podmínkách běžet na čas.“

„Jsem tu poprvé a hodně se mi závod líbil,“ řekl mi v kulturním domě Jan Janů. „Všechno zde klapalo jako hodinky a nakonec se mi i dobře běželo. Jen to bylo přece jen trochu rychlé na toto období.“

„Škoda, že jsem se Honzy neudržel do toho kopce na osmém kilometru,“ doplnil náš rozhovor Ondřej Fejfar. „Pomohli bychom si oba dva a šlo by nám to společně proti tomu větru líp. Tam jsem dost trpěl, ale poslední kilometr mi to dolů už celkem dobře běželo.“

„Nadřela jsem se zpátky do toho kopce v protivětru pořádně, ale stálo to za to,“ zářila spokojeně Adéla Stránská. „Závěr závodu jsem už fakt dost cítila, ale jsem ráda, že to vyšlo.“

Dnes to šlo dobře, až na ten závěr proti větru,“ usmívala se spokojeně Petra Pastorová.

„Měla jsem štěstí, že jsem se zpátky svezla s partou chlapů,“ přiznala se mi Martina Vévodová. „Ale i tak to byla dřina, protože pořádně fučelo i přes ně. Ale jsem spokojená, takový výkon jsem tu opravdu nečekala.“

A spokojení byli více či méně snad všichni běžci, kteří přijíždějí tradičně do Prusinovic otevírat běžeckou sezónu, neboť její start začíná vždy v posledních letech právě v této vesnici pod taktovkou zkušeného ředitele závodu Ondry Němce.

Právě jeho jméno je zárukou, že všechno bude fungovat jak má a to je zároveň také nejlepší pozvánka pro příští rok.

A na okraj. Od Ondry mám příkaz nenapsat, co mi sdělil o dění kolem přípravy závodu v posledních dnech. Škoda, stálo by to za to. Možná i proto nestál letos Ondra na startu. Ale příště už prý poběží.

Výsledky