„První pocity při vyběhnutí byly velmi příjemné. Bota nepotřebuje nijak zvlášť rozšlápnout, nikde netlačí, je skvěle vypolstrovaná a velmi dobře tlumí. Běhám v nich dlouhé klusy a obecnou vytrvalost po lesních cestách a cyklistických stezkách a zatím jsem s nimi velmi spokojen,“ to byly první slova Martina Kučery z VSK Univerzity Brno po několika dnech testování posledního modelu běžeckých bot ASICS GEL-KAYANO 17.

První dojmy:

Co se týče designu je těžké firmě ASICS cokoliv vytknout. Vzhledově působí jednoduše a nenásilně, jako klasická běžecká obuv, jíž přidává na atraktivnosti viditelný tlumící gel přední i patní části podrážky. Je dobře, že na botě nechybí ani reflexní prvky, protože spousta běžců vyráží na své oblíbené běžecké trasy po pracovním dnu až pozdě večer.

První dojmy při obutí byly pozitivní. Bota je velmi pohodlná a účelně konstruovaná. Nejsou na ní žádné zbytečné konstrukční prvky, kvůli kterým by působila „přeplácaně“, jak to často bývá u nejvyšších modelů běžeckých bot všech značek. Podle mých zkušeností bývají většinou nejvyšší tréninkové modely spíše lákadlem pro rekreační běžce a běžné spotřebitele, ale díky nadbytečnosti některých prvků bývá bota často zbytečně těžká a hůř přizpůsobivá přirozenému pohybu nohy. To naštěstí u tohoto modelu neplatí.

První běžecké tréninky:

Tyto boty jsem dostal na testování v období, kdy už musím absolvovat velké množství kilometrů na dráze v tretrách. Proto jsem je využíval jen několikrát týdně na dlouhé výběhy po cyklistických stezkách a lesních cestách. Přesto, že z nepohodlných treter mám na nohou často bolestivé otlaky v oblasti malíčků, v těchto botách jsem je vůbec nepociťoval. Boty jsou velmi dobře vypolstrované, nikde netlačí a jsou pohodlné. Navíc se jedná o boty s vnitřní podporou klenby, takže běžci nemusí mít obavy s nějakými problémy v této oblasti chodidla.

TIP: Čtěte také Recenze: ASICS DS TRAINER 16

Svršek boty je dostatečně prodyšný, což usnadňuje běhání i během velmi horkých dnů. Nejvíc bych chtěl vyzdvihnout u tohoto modelu tlumící vlastnosti, které se nesnižují ani s přibývajícími naběhanými kilometry. Tyto vlastnosti určitě ocení jak těžší rekreační běžci, tak i výkonnostní vytrvalci, kteří musí absolvovat spoustu tréninkových kilometrů na tvrdých silnicích .

Komu bych doporučil ASICS GEL-KAYANO 17:

Celkově tento model bude určitě přínosem pro ty, co rádi běhají na silnicích a lesních cestách. Bota se příliš nehodí pro trénování speciálního tempa a tempové rychlosti, protože díky svým tlumícím vlastnostem je „pomalá“. To ale nevidím jako překážku, protože většina výkonnostních běžců má pro daný typ tréninku více párů obuvi a rekreační běžci spíše ocení pohodlí a tlumící vlastnosti. Kayana bych především doporučil na dlouhé běhy v pásmu obecné vytrvalosti, kde je potřeba běhat lehké klusy i tempa 3:30 na km. Pro rychlejší běhy už se tyhle boty příliš nehodí.

Klady:

• Vynikající tlumení

• Dobrá prodyšnost

• Pohodlnost

• Hezký design

• Přiměřená hmotnost

Zápory:

• Nehodí se k rychlým tréninkům

• Vyšší pořizovací cena

Letošní novinku od ASICSU testoval Martin Kučera z VSK Univerzity Brno.

2010 1.místo MČR 10000 m 31:23,23 Třinec

2010 2.místo MČR 3000 m př. 9:06,60 Třinec

Boty k recenzi poskytla firma Asics Austria GmbH – www.asics.cz

DISKUZE O BOTÁCH ASICS GEL-KAYANO 17