Běžecké boty ASICS DS TRAINER 16 jsou maximálně vhodná obuv pro rychlé tréninkové podmínky, tedy speciální tréninky na pevném podkladě a delší závody jako jsou půlmaraton, maraton.

Jsou určeny pro elitní a výkonnostní běžce, kteří hledají lehkou běžeckou obuv pro rychlostní trénink za použití minimálních výztuh a zesilovacích materiálů pro lehkost.

Obuv je vhodná pro běžce s neutrálním a pronačním nášlapem s odpružením pod špičkou i patou. Váha 301 gramů. To je vše, co uvádí většina českých prodejců na svých internetových stránkách o této letošní novince.

Co napsal o ASICS DS TRAINER 16 Peter Mikulenka?

Boty ASICS DS TRAINER 16 jsou nabízeny ve žluté a červené variantě. Žluté provedení je zářivě žluté a běžce jde vidět už z dálky. Popisy a loga na botech jsou v kombinaci černé a šedé.

Bota je opatřena na přední, boční a zadní straně vysoce reflexním materiálem, takže jde běžce vidět i za tmy.

Co se týká designu, není co bych botě vytkl.

Materiálově se mi bota taky zamlouvá. Přední část boty je z dobře prodyšné látky, takže i během horkých dnů se noha nějak zvlášť nepotí. Po tréninku lze vložka z botu lehce vytáhnout a při vrácení dobře drží.

Z počátku jsem byl rád, že má bota měkčí patu. Ale postupem času mi připadá, jako by se bota více roztáhla a pata je o něco volnější. Možná to způsobuje nové provedení zadní strany boty, které je uchyceno až na nártní stranu přes „tkaničky“.

Přední část svršku spolehlivě fixuje nárt a přitom prsty mají dost prostoru pro roztažení při dopadu. Opět bych pochválil vypolstrovaný jazyk, který mi běh zpříjemňuje a netlačí na nártu.

Díky použitým technologiím jako je pronační podpora, plastový střední můstek a gelové vložky, se bota chová tak, jak jsme byli doposud zvyklí. Plastový středový můstek mi při došlapu skvěle fixuje nohu a zabraňuje našlapávání na vnější stranu boty.

Systém I.G.S. (Impact Guide System), kterým jsou ASICS DS TRAINER 16 vybaveny, zdokonaluje průběh pohybu prakticky ve všech jeho fázích.

TIP: Čtěte také RECENZE: ASICS GEL-KAYANO 17

Boty vybavené tímto systémem umožňují chodidlu vyvinout maximální výkonnostní potenciál. Použití systému Duo Max-zhuštěného materiálu EVA v podrážce pomáhá redukovat nadměrnou pronaci a také vylepšuje přirozený pohyb chodidla.

Při běhu našlapují na vnější stranu nártu a skoro každé boty se mi časem roztrhají, ale Trainery zatím drží. Takže buď málo běhám anebo je bota vyrobena kvalitně, přikláním se k druhé variantě.

Tak či tak, jde o univerzální botu poskytující plný komfort jak pro běžce dopadající přes patu, tak i pro výkonnostní běžce preferující běh „přes špičky“. Pata i achilovka jsou příjemně a přitom ne přehnaně fixovány.

Trainery jsem testoval na asfaltu, v lesním terénu i na dráze. Na mokrém asfaltu boty drží. V prudších zatáčkách si ale běžec musí dávat pozor, jako s každou botou.

Kdo má na stadioně problémy s tretrami, po kterých ho bolí lýtka, určitě uvítá tuto botu. Bota je lehká na dráze dobře drží a v pohodě se v ní běhají i rychlejší tempa. Když zaprší, už tak dobře na dráze nedrží.

Nejvíce úseků jsem naběhal na asfaltu v úrovni ANP a nemůžu si Trainery vynachválit. Bota dobře tlumí nárazy a nebolí mě na druhý den tolik lýtka, jako u jiných speciálů.

Rovněž v sebězích je bota dobrá v tom, že nedochází ke kontaktu prstů se špičkou boty. Trainery jsem otestoval i na závodě Hornická desítka a byl jsem spokojený. Jen doporučuji při závodech použít závodní tenkou ponožku. S Honzou Kreisingrem z AK Kroměříž používáme tyto boty i na delší klusy kolem 20km.

ZÁVĚR

Myslím si, že běžecké boty Asics Gel DS Trainer 16 jsou univerzální boty vhodné na závody na silnici, na tréninky jak na asfaltu, tak v terénu i na dráze.

Odběháte v nich úseky od speciálního tempa až po obecnou vytrvalost, jen při delších bězích už tak dobře nechrání jako těžší tréninkové boty vybavené větším množstvím gelů.

Měl jsem možnost boty otestovat a zamlouvají se mi hlavně svým pohodlím a kvalitou. Proto bych Trainery doporučil elitním a rekreačním běžcům, kteří si chtějí užít bezva běh.

Ještě jednou bych pochválil design boty, její lehkost a všestranné využití při tréninku. S modelem ASICS DS TRAINER 16 jsem celkově spokojený a rád bych poděkoval rakouské ASICS Austria GmbH za možnost otestování tohoto nového modelu.

KLADY

  • Univerzální bota vhodná pro všechny druhy běžeckého tréninku včetně závodů
  • Spolehlivá, pohodlná a komfortní tréninková obuv
  • Lehká tréninková bota o váze 301gramů
  • Vzhledem ke své váze dobře tlumí
  • Použití zářivé barvy a reflexního materiálu umožňuje lepší viditelnost běžce
  • Stabilita při běhu, včetně seběhů
  • Vhodná pro oba základní styly běhu
  • Přijatelná cena

ZÁPORY

  • Volnější fixace paty
  • Není stabilní na dráze za deště
  • Kdybych bral botu jako závodní, tak by měla být lehčí

ASICS DS TRAINER 16 testoval Peter Mikulenka ze Slezanu Frýdek – Místek, několikanásobný Mistr České republiky na 3000 m přes překážky.

Osobní rekordy:

800 m, 1:53,74 (2009), 1500 m, 3:52,44 (2008), Míle, 4:16,9 (2006), 3000 m v hale, 8:06,90 (2010), 2000 m př., 5:36,99 (2009), 3000 m př., 8:37,46 (2010), 5000 m, 14:31,85 (2009), 10000 m, 31:17,50 (2004)

Boty japonského výrobce Asics k recenzi poskytla firma Asics Austria GmbH, www.asics.cz