Za pouhých 24 dní jsme se ze „Staromáku“ přesunuli na jih Sicílie a uběhli už téměř 1500 kilometrů. Doslova jsme prolétli střední a jižní Evropou, abychom ji dnes opustili úplně. Máme štěstí. Etna zrovna začala soptit, ale my naštěstí běžíme dál na jih a loučíme se sympatickými Sicilany.

Sicilané jsou vůbec zvláštní národ, tedy národ… Jsou to Italové? Je Sicílie ještě Itálie? Říká se, že ne. Není to ani Řecko, i když právě tady můžeme najít tolik antických památek jako málokde. Středomořský ostrov je jiný než zbytek italské pevniny a stejně tak jsou odlišní i jejich obyvatelé.

Sicilané jsou přátelští, temperamentní, usměvaví a gentlemani. Sicilanky jsou upovídané, stejně jako Sicilané, a až přehnaně pořádkumilovné. Domácnost musí mít jako ze škatulky a protože, na rozdíl od severních oblastí Itálie, tu stále platí, že žena patří především do kuchyně, většinu času stráví leštěním, uklízením a pucováním, zatímco muži „pracují“ a běhají :-) V Palermu, které je hlavním městem oblasti, mají totiž taky maraton. Letos je start naplánován na 20. Listopadu a konat se bude už po sedmnácté.


TIP: Čtěte také BezvaBĚH kolem světa: Krásná je Neapol, krásná když svítá…


Bača a Radim si na jedné z pláží na jihu ostrova dnes předali BezvaBěžecký štafetový kolík, aby se jeden z nich vydal po vodní hladině Středozemního moře k pobřeží Afriky. Přiběhneme k libyjským plážím, kde nás přijme libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, který se předevčírem poprvé od 11. května objevil na veřejnosti. Jednal totiž s jihoafrickým prezidentem Jacobem Zumou, který do Libye přijel prolomit pat. Kaddáfí je prý připraven uzavřít mír s povstalci, ale za podmínek, jež pokusy o příměří v minulosti už jednou zhatily.

Takže nám BezvaBěžcům nezbude nic jiného, než navrhnout řešení jiná, schůdnější… obě znepřátelené strany pozveme ke společnému běhu, aby si vyčistili hlavu :-)


TIP: Čtěte také BezvaBĚH kolem světa. Přidejte se k nám!


Přidejte se k nám na cestu do krásné a nebezpečné Afriky, do Gabonu. Potom se společně vydáme okolo rovníku, na cestu kolem světa. Vy, kteří se taky chcete připojit k nám a běžet s námi kolem světa, máte příležitost v diskuzním Fóru. Aby jste mohli do něj absolvované kilometry napsat, měli byste se u nás zaregistrovat. Poté už jen stačí uvést naběhané vzdálenosti ve správném tvaru x km + x km = x km (popř. pokud chcete jen diskutovat tak ve tvaru 0km+0km=poslední záznam účastníka štafety). Do diskuze můžete nahlédnout a na mapě nás sledovat, když kliknete nahoře na rubriku BezvaBĚH kolem světa.