V Praze byla včera představena desítka nejlepších běžeckých závodů v ČR tak, jak je viděl Český atletický svaz. Kritériem byl počet účastníků a vedle závodů s dlouhou tradicí jako jsou Běchovice nebo Velká kunratická se skvěle umístil také závod We Run Prague nebo seriál RunTour…

Běh je v ČR na vzestupu, velké závody hlásí „vyprodáno“ několik týdnů před startem a obliba stále roste. Nejde jen o současnost, ale také o minulost – běhání má totiž v ČR dlouhou tradici, vzpomeňme na Běchovice trvající 116 let, ještě straší je Praha – Brandýs, osmdesát ročníků má táborský běh Kolem Ameriky a k tomuto číslu se blíží Velká kunratická. Naopak třeba Běh vokolo Priglu měl letos teprve třetí ročník a také táhne zájem spousty běžců.

„Asi všichni víme, kdo vyhraje, protože tam je počet účastníků obrovský. Ale já bych chtěla říct, že je dobře, že jsou tu závody, které jsou deváté, desáté, nebo by byly třeba padesáté v této anketě,“ uvedla světová rekordmanka Jarmila Kratochvílová ještě před vyhlašováním a pokračovala: „Někdy je potřeba z mála peněz udělat něco lepšího. My na vsi také děláme závody, tak vím, jak je to obtížné a všichni, kdo závody dělají, by si zasloužili poděkování. Závody bývají čím dál lepší a najednou jako by všichni chtěli běhat. Jsem tomu ráda.“

První místo bez překvapení

První místo opravdu snad nikoho nepřekvapilo, s počtem celkem 37 976 účastníků na jednotlivých závodech vyhráli pořadatelé seriálu RunCzech.com. Tým kolem Carla Capalba, který rozběhal nejen Prahu, ale už i Olomouc, Ústí nad Labem a České Budějovice, má na svých závodech nejvíce lidí a po zásluze dostal cenu za první místo. Václav Skřivánek z organizátorů se již těší na novou trať v Karlových Varech, kde povede trať podél kolonády a řeky.

Na druhém místě se umístil závod We Run Prague. Ačkoliv se letos konal teprve druhý ročník, podařilo se firmě Nike coby organizátorovi přivést na start 6 591 lidí a do zákulisí několik skvělých atletů v čele s Carlem Lewisem. Gabriela Hrubá a Lukáš Burda převzali cenu a Gabriela Hrubá potvrdila, že snaha je oslovi a přivést k běhu mladé běžce, závod je jen třešničkou na dortu. Velké změny se ale pro příští rok nechystají, spíše se budou dolaďovat detaily.

Na třetím místě se umístil rovněž mladý seriál běhů RunTour. Závody na deset či pět kilometrů zařazené do tohoto seriálu se letos běžely v Plzni, v Brně, v Liberci, v Olomouci, v Hradci Králové, v Českých Budějovicích a v Praze. Celkem běželo 3 485 závodníků. Největší účast byla na posledním závodě v Praze, druhé místo má závod v Hradci Králové a tak lze očekávat, že rostoucí trend bude pokračovat i za rok. Organizátoři sami přiznali, že tak dobré umístění ani nečekali.

„Snažíme se, aby závody vypadali všude stejně, ale kamkoliv přijedeme, jsou podmínky trochu jiné. Už se nám taky stalo, že jsme vymysleli trasu a pak týden před startem jsme našli výkop a museli jsme improvizovat,“ řekl Martin Pešta z týmu organizátorů.

V pětce Velká kunratická i Hornická 10

V kontrastu s těmito mladými běžeckými akcemi se skvěle vyjímá čtvrté místo, které získala Velká kunratická. Cenu převzal Hynek Šafář a všechny pobavil slovy na úvod: „Mám-li být upřímný, minulý ročník se odehrál před čtyřmi týdny a když přede mnou teď někdo řekne Velká kunratická, hrozí, že ho pokoušu.“

S vážnou tváří už ale dodal, že budoucnost závodu visí na tom, zda se podaří od úřadů získat různá povolení. O účastnických limitech BezvaBĚH nedávno psal zde. Šafář včera prozradil, že bude snaha limity pro příště mírně navýšit, aby si závod mohlo zaběhnout více lidí. Je ale téměř jisté, že bude opět „vyprodáno“ za pár dní, ne-li hodin. Letos běželo celkem 3 419 lidí.

S kapacitou trati pak nemají problém pořadatelé Hornické 10, která se rovněž koná na podzim a letos přivítala na startu 2 228 běžců, z nichž čtyři běželi pod třicet minut. Startoval i tehdejší primátor Petr Cvik a při vyhlašování v sále Národního domu bylo doslova narváno.

Tradiční Běchovice se umístily na začátku druhé pětky. Jindřich Linhart a Ladislav Kárský převzali cenu díky účasti 2 151 účastníků. Počet se sčítá, na hlavním závodě bylo 1 611, Mladé Běchovice běželo 540 dětí. Běchovice mají nejvíce ročníků ze všech závodů v ČR, přestože nejstarším závodem je Brandýs – Praha. I zde se ale potýkají s problémy, kdysi málem někdo ukradl legendární třináctý patník, od kterého se vždy startuje. Větší starosti jsou ale každoročně se opakující potíže s odtahem vozů.

Na sedmém místě byl letos závod Vokolo Priglu v Brně, ačkoliv se kolem přehrady běželo teprve potřetí. „Bývali jsme veslaři, Brněnskou přehradu dobře známe a věděli jsme, že ta trať je bezvadná. Znovu se postavil most, který byl za války vyhozen do vzduchu a tak jsme si říkali, že by bylo úžasné tam udělat závod,“ říkají organizátoři. Na trať dlouhou 14 100 metrů se letos vydalo 1 652 běžců.

Pardubice: Zřejmě slušnej oddíl

Oldřich Bujnoch z Pardubického vinařského půlmaratonu, který skončil na osmém místě, se nijak nevyhýbal otázce na rozpočet. Je to prý kolem čtyř milionů. Závodníci, kterých bylo letos 1 357, dostávají víno, vypijí se dva tisíce piv, proudem zde teče i káva, běžci dostávají banány, koláče, trička, ti úspěšní i peníze nebo pobyty v hotelech a další věcné ceny. V Pardubicích se běží u příležitosti půlmaratonu i „sedmička“ a spousta dalších závodů. Medaile zde dostávají i stovky děti a snahou organizátorů je zaměřit se více na účast českých běžců.

„Mým cílem není mít čas pod hodinu, ale dosáhnout co nejlepší časy s naší elitou,“ uvedl Bujnoch. V minulosti nebyly vypsané prémie za časy, tak si afričtí běžci běželi jen tak, aby vyhráli. Budoucností tedy zřejmě bude vypisování časů pro české běžce, za jejichž dosažení bude vyplácena prémie.

Hned poté byli oceněni pořadatelé Pardubické devítky, kteří s organizátory půlmaratonu vychází dobře. Zde se vybíhá z náměstí a běží se šest okruhů, netradiční je konání závodu ve všední den. Příští ročník odstartuje jen čtyři dni po půlmaratonu a to by mohlo negativně ovlivnit účast, která byla letos 1 075 závodníků. „Náměstek z magistrátu je přihlášen na půlmaraton, a když jsem mu říkal, že by mohl běžet i devítku, tak odpověděl, že neví, jestli bude žít,“ řekl v nadsázce pořadatel Pavel Strnad.

Do desítky se vešel i závod Kbelská desítka. V posledních letech počet startujících strmě roste a letos se na trať vydala rovná tisícovka. Za velkou účastí je prý termín, po zimě jsou běžci v Praze i středních Čechách zvědaví, jak na tom jsou a tak rádi využijí první jarní závod na začátku března.

Vynikající běžec nedávné minulosti Jan Pešava po vyhlášení apeloval na organizátory, aby nezapomínali na děti. „Je doba, kdy hokej je drahý, fotbal je drahý a rodiče hledají sport, který není tak finančně náročný. Za malé oddíly prosím, myslete a konejte závody také pro děti,“ prohlásil. A má pravdu, co říkáte?