Již v neděli se závodníci vydají po devětasedmdesáté přes tři kopečky a tři potoky, na trať slavné Velké Kunratické. BezvaBĚH navštívil manažera závodu Hynka Šafáře, který hovořil o změnách, na které se můžeme letos těšit a poodhalil i něco ze zákulisí…

Velká kunratická je fenomén. Každým rokem je o ni obrovský zájem – předloni byly online registrace uzavřeny po třech nedělích, loni po týdnu, ale letos bylo „vyprodáno“ již za tři dny. Kapacita v řádu stovek se naplní takřka hned.

Přitom když se konala padesátá Velká kunratická a byl zde Juan Antonio Samaranch (prezident Mezinárodního olympijského výboru), běželo asi osm tisíc účastníků a běhalo se asi do čtyř odpoledne.

Limitující limity

Vyvstává tak otázka, proč ani letos neběží lesem tisíce závodníků jako tehdy na začátku osmdesátých let. „Není to tak, že my bychom nechtěli počet účastníků rozšířit,“ říká Šafář a vysvětluje: „Zásadní problém dnes je, že máme limit od ochránců přírody na celkový počet účastníků, který je 3 400 včetně dětí.“

Údolí Kunratického potoka je chráněné území, ale nahoře, kde běhají děti, již chráněné území není a tak se pořadatelé snaží dosáhnout toho, aby se stovky dětí do tohoto součtu nepočítaly.

„A druhý limit, který nás omezuje nejvíce, je zase od památkářů,“ pokračuje ve výčtu Šafář. „Máme 1 950 lidí, kteří smí přeběhnout přes Hrádek. A to jsou junioři, muži a ženy, které běží přes Hrádek. Ustoupili jsme tlaku žen, které si Hrádek chtěly zaběhnout, ale není to do budoucna ideální řešení, protože těch 250 žen, které běží přes Hrádek, prostě vzalo čísla 250 chlapům,“ krčí rameny Šafář.

„Limity od památkářů jsou ale tak trochu nesmysl,“ myslí si manažer závodu. Sice uznává, že Nový Hrádek, kde zemřel český král Václav IV., je památkou, ale památkáři se prý již nepřijdou v den závodu podívat, že závodníci probíhají deset metrů od památky.

„Navíc tam natahujeme pásku, takže v neděli to bude nejhlídanější památka na světě. Co se tam děje po zbytek roku, není náš problém a to neřešíme. Ale protože jsme jediná oficiálně hlášená akce v tomto místě, tak jsme vždy první podezřelí,“ poodhaluje zákulisí Šafář.

„Cenný je pak také obléhací tábor, který tam je z dob Jana Žižky. Dodnes jsou tam zachované obranné valy – po třetím kopci, když běžíte do cíle, tak běžíte přes takové hupy. Závodníci Kunratické běží po oficiální turistické cestě, ale cyklisti a motorkáři tam jezdí v lese a ti to huntují. Ale na ně nikdo nemůže,“ vypráví.

Letos všechna povolení i limity končí a pořadatelé Velké kunratické musí příští rok žádat o to, aby vůbec mohli závod pořádat i v dalších letech. „Limity se důsledně snažíme dodržovat, nechceme vyvolávat zbytečné problémy,“ říká Hynek Šafář.

Ženy nezkříží trať veteránům

Organizátoři musí řešit zajímavý problém. „Letos je velký zájem o ženskou trať. Zjistili jsme, že nám start žen „leze“ do startu mužů. To jsme odhalili, až když jsme viděli, kolik žen se přihlásilo,“ popisuje Hynek Šafář. Situace je o to komplikovanější, že závodníci mají ve startovní listině již přiřazený čas svého startu a to nechce nikdo měnit.

Řešení je elegantní – pár desítek žen, které se přihlásí v den závodu, už nemůže běžet na konci pole, protože by se na prvním potoce potkávaly s veterány a to nelze dopustit. „Ženy, které se přihlásí na místě, se mezi 9:10 a 9:30 přimísí na start a startéři budou vědět, že je mají pouštět na trať po trojicích nebo samostatně,“ vysvětlil Šafář harmonogram.

Děti poprvé s čipy

Hlavní změnou pro letošek však je, že budou mít čipy i děti. Zatímco dospělí si čip přidělají na nohu, u dětí chtěli pořadatelé jiný způsob. Dlouho se čekalo, až cena čipů zabudovaných ve startovních číslech klesne na přijatelnou částku.

„Pořád to ale není levné. Startovní číslo s čipem stojí 70 Kč a děti mají startovné 50 korun. Letos jsme se domluvili, že nám ten rozdíl pomůže pokrýt ChampionChip a bereme to jako zkušební rok,“ říká Hynek Šafář.

Nelze čekat, že tento stav bude pokračovat i do budoucna. „Pro příští rok musíme zvýšit startovné na stovku,“ přemítá Šafář. Na druhou stranu se uvažuje o tom, že by se i u dětských závodů vyhlásili symbolicky vítězové, což se dosud neděje.

Dříve se pracovalo s technologií čárových kódů a výsledky byly až večer, s čipovou technologií budou výsledky hned, tak proč toho nevyužít? Je tedy možné, že při osmdesátém ročníku dojde k jedné výrazné změně – nikdy v minulosti se totiž vítězové dětských tratí nevyhlašovali.

Sponzor dětských závodů je ZOO Praha, které dává dětem plakáty. „Jsme domluvení na 80. ročník, že by ZOO přivedlo nějaká lesní zvířata, mohlo by to být doplněné i výkladem,“ říká Šafář, který se vždy snaží pro děti něco zajímavého připravit, letos to jsou „jen“ balónky. A pak v cíli dostanou diplom, kde je napsáno: „Běžel jsem Velkou kunratickou“. Dospělí si jen nechají číslo, stejně jako děti.

Již zítra přineseme článek o tom, jak probíhá příprava Velké kunratické.

Web pořadatele


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.