Ahoj děcka, registrace jsou v plném proudu, do 14. září ještě daleko, ale někteří z vás se už nyní ptají co, jak a kde. Proto vám již dnes dáme odpověď na několik nejčastějších dotazů.

1, To je běžecký závod ten Švihák? – náš turistický pochod není žádný závod a běh už vůbec ne. Ano, sice budete mít startovní čísla, ale to jenom tak, ať se cítíte jako sportovci. Pochod můžete pojmout jako kochací, prostě taková rodinná procházka, jít ale můžete i svižně, abyste si zlepšili kondičku, trénovaní jedinci si třeba i popoběhnou.

2, Mám zaplacené startovné, přijde mi nějaké potvrzení? – ano, platby uskutečněné převodem z účtu na účet ručně kontrolujeme. Není to tak, že podáte příkaz k úhradě a druhý den vám od nás přijde potvrzovací mail o tom, že máte uhrazeno. Máme obvykle jeden až dva dny zpoždění.

3, Můžu si doobjednat tričko, čelenku nebo turistickou vizitku? – ano, můžete, ale musíte si o ně napsat na naše facebookové stránky nebo na redakce@bezvabeh.cz. Pokud ještě zaregistrováni na pochod nejste, tak si výše uvedené objednáváte online sami v rámci své registrace.

4, Kde můžu zaparkovat? – pokud přijedete autem, tak můžete zaparkovat v Rožnově na těchto místech – mapa.

5, Kde bude prezentace a start? – Ostraváci mají jako jediní hromadný start, a to přesně v 7:00h tady v Bělském lese. Vodbouchnem to pistolí jako na Jasoňovi. Ti, kdo půjdou z Frýdku-Místku, budou vycházet od přehrady Olešná – Hospůdka u Toma. Vyjít můžete kdykoliv po vyzvednutí čísla tj. od 8.00 do 10:00. V Rožnově se bude startovat z Masarykova náměstí, kde si můžete vyzvednout startovní číslo, mapu a lázeňské oplatky, a to kdykoliv od 8:00 do 11:00. Vyjít můžete taky kdykoliv, cíl zde zavíráme v 19:00h.

6, Kruciš, zapomněl jsem svoje startovní číslo! – než se postavíte ráno při prezentaci do té správné fronty, zjistěte si včas, jaké máte své startovní číslo. Registrace uzavíráme o půlnoci v neděli 8. září a od této chvíle nebudou na jednotlivých startovních listinách žádné pohyby. Do tohoto data totiž občas posouváme s určitým počtem lidí. Když např. účastník se st.č. 1234 včas neuhradí startovné, tak ho musíme vymazat a všichni, s číslem 1235 počínaje, se posunou ve startovce směrem nahoru o jeden flek. Tím, že budete znát své startovní číslo, tak se proces výdeje u prezentačního stanu urychlí a nebudou se tvořit fronty.

7, Kde dostanu tričko, čelenku, vizitku – pokud jste si objednali a zaplatili tričko, čelenku nebo obojí, tak si je vyzvedněte ráno při prezentaci na startu. Objednané turistické vizitky obdržíte v cíli.

8, Mám strach, že zabloudím – ano, strach je na místě, ale jen v případě, že si nenastudujete trasu předem a necháte to na poslední chvíli např. 5 minut před startem, anebo spoléháte na kámošky/kámoše. Všichni budete mít 4 možnosti, podle kterých se můžete řídit, abyste nezabloudili. Zaprvé, všechny trasy vedou po turistických značkách Klubu českých turistů (KČT). Zadruhé, doporučuji všem, co máte smartphony, abyste si po nainstalování aplikace mapy.cz stáhli do mobilu i svou trasu z našeho seznamu. Zatřetí, každý účastník dostane na startu mapku své trasy s itinerářem. Za čtvrté, v „krizových“ místech budeme mít své značení ve formě bílého papíru A4 s logem Šviháka rožnovského nebo reflexní žluté šipky z tekuté křídy. Na Jasoňovi si někteří nastudovali trať 5 minut před startem a pak se divili, že bloudí. Naše značení berte jako doplňkové.

9, Nepřejede mě auto? – na to prosím pozor. Je několik míst, kde půjdeme po silnici, protože jiná možnost není. Důležité upozornění: Po silnici choďte VLEVO. Největší provoz je přímo v Rožnově na ulici Radhošťské resp. na ul. Dukelských hrdinů – jedná se o hlavní silnici směr Bumbálka resp. Valašské Meziříčí. Přecházet ji budeme pouze po přechodu pro chodce, a to na dvou místech – u kočárkové trasy č. 9 TADY, u ostatních tras ZDE.

10, Jsem bordelář, mám to v genech, co s tím? – aneb „Nač odpad házet do koše, když tu máme lesy“. To samozřejmě není naše heslo. Les je to jediné čisté místo, které nám zbylo. Proto prosím všechny účastníky, aby kapesníky, papíry, sáčky, PET lahve a další odpad vyhazovali pouze tam, kam patří, čili do popelnice v nejbližší obci. Dejte na to prosím všichni pozor, vlastníci lesů by nám další rok nemuseli dát povolení.

11, Jak to bude v cíli? – hurá, konečně jsme v cíli. Na rožnovském náměstí si ze startovního čísla odtrhnete kupón s nápisem medaile, klobásy, pivo/limo a můžete se občerstvit. Cíl uzavíráme v 19.00h.

12, Neumřu žízní? – pitná voda bude k dispozici pouze pro účastníky jdoucí z Ostravy a Frýdku-Místku u bufetu u Oborní brány na Hukvaldech.

13, Jak to bude s čůráním a nedejbože s tím druhým? – WC budou k dispozici na startu/v cíli na rožnovském Masarykově náměstí a v Hospůdce u Toma ve F-M. V Ostravě řešíme potřeby v Bělském lese někde za stromem popř. v restauraci Koliba nedaleko startu. Jinak my chlapi to máme nejraději v přírodě, že jo. Co se týká toitoiek, tak ty nikde do lesa dávat nebudeme. I takový požadavek měla loni jedna z účastnic Jasoně.

14, Musí mít můj pes náhubek? – vaše čtyřnohé miláčky vítáme a taky se na ně moc těšíme. Na Jasoňovi měli někteří z nich taky startovní čísla a moc si to pochvalovali. Jen o jedno vás žádáme, dbejte na bezpečnost nejen svou, ale i ostatních, kteří pejsky nemají. Čili doporučujeme vodítko nebo náhubek. Kontrolovat vás samozřejmě nebudeme, odpovědnost je na vás.

15, Budu mít cílové selfíčko? – uprostřed náměstí v Rožnově budeme mít připravenou dřevěnou konstrukci, na které bude zavěšeno v „nadživotní“ velikosti logo Šviháka rožnovského. Takže si můžete udělat fotek, kolik budete chtít. Budeme tam mít i svého fotografa, který vás na požádání vyfotí. Snímky budou uveřejněny v našem albu, jehož odkaz dáme včas na Facebook.

Pokud budete mít nějaké dotazy, tak bude nejlepší, když nám je budete posílat do zpráv na Facebooku popř. na redakce@bezvabeh.cz. Rádi vám je zodpovíme.

Do 14. září vám ještě několikrát výše uvedené informace připomeneme.

Propozice Šviháka rožnovského najdete zde.