Přesně tak to bylo. Profesí cyklista a neměl mezi běžci soupeře. Na trati si dělal, co chtěl. Nevadil mu ani déšť, místy rozmočený sníh a také slabý vítr. Na všechno je zřejmě z cyklistiky a triatlonů zvyklý.

Proto si Radoslav Šíbl /EKODRILL Zlín/ hned od startu nasadil své tempo a nenechal se ničím rozhodit. Již po obrátce měl slušný náskok, který si pak udržel až do cíle, do něhož se na 10km trati dostal v čase 35:39.

Druhé místo vybojoval Petr Kučera /SK Salix Grymov – 35:57/, který po otočce utrhl svého pronásledovatele, nakonec třetího v pořadí mužů, Jakuba Janíčka /AC Uherské Hradiště – 36:38/ a získal na něj v posledních kilometrech přes 40 vteřin.

V ženách neměla soupeřku Jarmila Palíšková /SK Salix Grymov – 44:08/. Až daleko za ní tentokrát zaostala Marie Hynštová z Vyškova /45:54/, ovšem jasně a jednoznačně nejstarší žena a absolutně i mezi muži třetí nejstarší startující borec na trati. Jak jsem zjistil při letmém pohledu na startovní listinu, nebýt Jardy Talaše, tak jsem byl nejstarší běžec bohužel já. To už začíná být na pováženou. Třetí mezi ženami se dostala do cíle známá a oblíbená fyzioterapeutka Jitka Stehlíková /AK Kroměříž – 46:26/.

Kaluže na trati, déšť, místy rozbředlý sníh a pár stupňů nad nulou. Jaká to změna proti předchozím dnům

Druhý ročník silničního běhu na 10km uspořádala Rudá hvězda Kroměříž a pořadatelé vyslali běžce opět od loděnice u Bágráku po asfaltové komunikaci do Trávnických Zahrádek a odtud pak po cyklostezce směrem na Kvasice. Trať byla obrátková, proto se po otočce vytrvalci vraceli stejnou cestou zpět. Rovinatou, ale otevřenou trasu ovšem zde tradičně poněkud ovlivňovalo počasí. Je pravda, že běžci jsou na ledacos zvyklí a tak se i s těmito nástrahami dokázali poprat. Někteří lépe, jiní hůře, prostě jak to komu sedlo. Ale podmínky měli všichni stejné. A ty nebyly zase až tak oproti předchozím dnům nepříjemné. Pár stupňů nad nulou, déšť, jen místy rozbředlý sníh a slabý protivítr v první půlce trasy. Co víc si na toto období přát. Mohlo být o hodně hůř.

Ne každému dnes změna počasí sedla

Ovšem Radkovi Šíblovi to bylo jedno: „Já jsem neměl na trati s ničím problém. Jsem zvyklý na mnohem divočejší podmínky z kola a myslím, že se dalo docela dobře a rychle běžet. I já bych mohl jít dnes rychleji, ale nebylo s kým závodit, tak jsem si to jenom tréninkově odběhl a další fázi dám ještě hned na kole.“ To pak beze zbytku potvrdil, když hned po vyhlášení vítězů nasedl na svůj dopravní prostředek a vyrazil za dalšími kilometry. Tvrdý to hoch.

„Na víc teď nemám,“ přiznal se mi Petr Kučera, když jsem se ho ptal, proč to s Radkem nezkusil udržet až do cíle. „V poslední době jsem moc nenatrénoval, je málo času, takže jsem dnes běžel na hraně svých současných možností. Pokud budu chtít běhat lépe, musím v tréninku dost přitvrdit.“ To samé mi potvrdil i Jakub Janíček: „ Nemám v tomto období moc natrénováno a po obrátce se to brzy projevilo. Bez naběhaných kilometrů to v žádném případě lepší nebude.“

„Chtěla jsem se tě udržet po celou trať,“ odtajnila svůj bojový plán pro tento den Jarmila Palíšková při našem společném vyklusávání po závodě. „ Bohužel už od třetího kilometru jsem nestačila a až do cíle jsem se potom jenom trápila. Přitom se mi běhalo v poslední době docela dobře, tak nevím, proč to dnes tak nešlo.“

Podobně trpěla i Marie Hynštová: „Celou dobu se brodíme doma ve sněhu a potom taková změna. Nedalo se vůbec rozběhnout, protože jsem to v těch podmínkách, které u nás doma teď jsou, snad už i zapomněla.“

„Měla jsem dost dlouho tréninkový výpadek,“ hodnotila svůj výkon Jitka Stehlíková po odchodu z improvizovaných stupňů vítězů v teple uvnitř loděnice. „Z toho se pak nedá běžet o moc rychleji, než jsem dnes předvedla.“

A všechno to pak závěrem dorazila loňská vítězka Jana Dorazilová, členka úzkého pořadatelského týmu RH Kroměříž. „Musím taky nechat vyhrávat i někoho jiného. Já jsem solidární s ostatními ženami. Proto jsem dnes neběžela,“ odpověděla se smíchem na můj dotaz, proč se nevydala na trať s námi.

A smích zněl celou budovou loděnice ze všech koutů. Co dodat? Čertovský běh se opět čertovsky vydařil.

Výsledky – kategorie

Výsledky – celkem


Autorem článku je Zdeněk Smutný, zkušený a zásadový trenér z Nemojan, který se již 40 let věnuje běhání. Trénování jiných a častá účast na závodech se staly součástmi jeho životního stylu. Často se liší svými názory od ostatních a mnohdy jde tvrdohlavě proti zkostnatělým názorům některých lidí.