Po několika téměř jarních etapách se počasí radikálně změnilo, teplota klesla oproti minulému víkendu o téměř pětadvacet stupňů a holá lýtka a vyhrnuté rukávy vystřídaly omrzlé obličeje.

Mrazivá teplota (-19°C na vrcholu) však nebyla jedinou příčinou prořídlého startovního pole třinácté etapy z Visalají, mnoho lysacupistů se ve stejný den, jen o hodinu později postavilo na start extrémního závodu 24 hodin na Lysé hoře.

Přesto se našli nezdolní běžci jako Vít Otevřel, kteří zvládli obojí a hned po doběhu na Lysou horu z Visalaji pokračovali přímo dolů na Ostravici, aby mohli „točit další závodní kolečka“.

Přes dvě stě běžců se vydalo na trasu dlouhou osm kilometrů s mírným převýšením 577 metrů a někteří se raději vyzbrojili i lyžařskými rukavicemi.

Do čela se ihned po startu etapy dostal vedoucí muž průběžného pořadí Tomáš Lichý (Splašení Goroli) a již po šesté za sebou si bezkonkurenčně doběhl pro první místo způsobem start cíl v čase 42:06.

„Nejde o to lámat traťové rekordy, letos mi jde hlavně o tým. Fakt jsme se dobře sešli a máme na to vyhrát (v celkovém pořadí), ale obhájit individuálně taky nebude špatné“, řekl skromně Lichý.

Již po několika stech metrech se utvořila sedmičlenná silná skupinka bojující o druhé místo, ze které se při začátku prudkého stoupání odpojil Tomáš Maceček (Young Life).

Těsně pod závěrečnou prudkou sjezdovkou ho strojovým tempem doběhl Vít Otevřel (Jump Sport), ale závěrečný sprint vypustil a skončil třetí se ztrátou dvaceti sekund na druhé místo a další minuty na vítěze.

V ženách znovu neměla konkurenci Tamara Stonová (Fialové Kobry), vyhrála v čase 49:58 na celkově 45. místě a druhou Denisu Krejčiříkovou (VZS Ostrava) porazila o tři a půl minuty. Třetí skončila Ivona Krejčiříková (VZS Ostrava).

Mráz nezpomalil závodníky v rychlém tempu a oproti minulé etapě z Visalaji, kdy leželo na trati více než půl metru sněhu, běželi závodníci v čele o dvě až tři minuty rychleji.

Za povšimnutí stojí výkon patnáctiletého Vladimíra Kozlovského (Vinotéka u Karla Frenštát p. R.), který na svém vůbec prvním Lysacupu doběhl sedmý a porazil řadu zkušených běžců. V soutěži týmů vyhráli Splašení Goroli, druzí byli Olympáci a až třetí skončili průběžně vedoucí (mo)mentálně Opavské dupy.

Příští Lysacup se poběží za svitu čelovek od Hotelu Petr Bezruč, v neděli 2. února v 16:30.

Výsledky