V pátek minulý týden se ve Vídni vybíhaly schody na nejslavnější budovu v Rakousku – katedrálu svatého Štěpána v samém centru Vídně.

Unikátního závodu na vrchol gotické věže se z České republiky zúčastnil Tomáš Maceček, který zdolal 343 schodů za 1:18,9 a překonal traťový rekord rakouského olympionika na 1500 metrů překážek Andrease Vojty o téměř šest sekund.

Nakonec byl však v cíli rychleji slovinský závodník Matjaz Miklosa (1:17,7) a Maceček obsadil druhé místo. “Byl to krásný závod, jako kdyby se v Praze vybíhalo na katedrálu svatého Víta. Úzké točité schodiště mi pěkně zamotalo hlavu, sice jsem to rval celou dobu naplno, ale z tak rychlého času jsem byl sám překvapený.“

V sobotu se uskutečnil závod Světového poháru v towerrunningu v rakouském Linzu, do kterého přijela početná skupina českých a slovenských závodníků v čele s největším favoritem Tomášem Čelkem. Ten si poradil s technickou a velice rychlou tratí ze všech závodníků nejlépe a ve kvalitně obsazeném startovním poli vyhrál rozdílem třídy.

Běžci z východní Evropy možná mají méně mrakodrapů na trénování, ale všechny kvalitní německé a rakouské závodníky nechali za sebou. Čelko ukázal svou formu před Mistrovstvím Evropy, které se koná ve třech dnech a třech městech 20. – 22. června a kde bude chtít útočit na medaily. Závodníkům se budou sčítat body z Vídně, Brna a Bratislavy.

Takto viděl Čelko svůj výkon: „Linz mi jednoduše parádně sedl, na pár chybiček v technice a zatáčkách na trati si nemůžu stěžovat. Do Linzu jsem jel s tím, že chci vyhrát, což se mi také podařilo. Všichni chalani podali parádní výkony, nejvíce mě překvapil Pavlík (Holec), který když se mu chce, tak dokáže stále všechny potrápit“.

„Věřil jsem si, že vyhraju“, říkal po závodě právě Pavel Holec. „Běželo se mi dobře, taková trať mi sedí, protože se musí pořád měnit rytmus a tempo. Ale kdyby bylo ještě jedno patro navíc, tak už bych ho ani nevyšel.“

  1. Tomáš Čelko (SVK) – 1:11,8
  2. Pavel Holec (CZE) – 1:15,6
  3. Matjaz Miklosa (SLO) – 1:17,7
  4. Tomáš Maceček (CZE) – 1:18,8
  5. Stefan Stefina (SVK) – 1:19,2
  6. Bartosz Swiatkowski (POL) – 1:19,2

Stejně jako tento závod Světového poháru jsou všechny závody towerrunnigu otevřeny pro širokou veřejnost a každý si může vyzkoušet souboj se světovou elitou nebo sám se sebou.

Všichni sportovci bez rozdílu výkonnosti jsou zváni na pokoření nejvyšší budovy České republiky, v sobotu 21. června se uskuteční Vertical sprint v Brně v budově AZ Tower.

Více informací zde.