Druhá etapa Lysacupu startovala v sobotu z Krásné a po prologu na Velký Javorník mohli závodníci konečně finišovat na vrchol Lysé hory. Jakoby nejvyšší hora Beskyd chtěla ukázat svou drsnou tvář a pro 275 závodníků připravila studený déšť, mlhu, proudy vody na kamenitých stezkách a obrovské bahnité kaluže, které prostě nešly obíhat. Etapa s jedním z nejprudších stoupání měřila pouze 5,2 kilometru, na kterých čekalo běžce převýšení 781 m.

Na rozdíl od minulého týdne si Tomáš Lichý (Splašení goroli) ihned po startu začal hlídat čelo závodu, udával tempo a všem ostatním se pomaloučku vzdaloval.

Naháněcí skupinka se hned na prvním kilometru v prudkém stoupání rozdělila a největší sebevědomí a lehký krok předvedl Jiří Pytlík (Jump sport), který se vydal pronásledovat Lichého. „Měl jsem ho pořád na dohled a když se (Lichý) několikrát otočil, měl ve tváři docela překvapený výraz. Jakoby si v duchu říkal Co to na mě ten pěrun zkouší ?“, okomentoval své pronásledování Pytlík, který na podzim září vynikající běžeckou formou.

Lichý si však vítězství pohlídal a v ustavení nového rekordu trasy (35:30) ho nezastavil ani nový chodníček na severní sjezdovce, jehož serpentiny bezpochyby zpomalily běžce o několik sekund. Pytlík svým časem potvrdil, že se jednalo o velmi rychlou etapu (36:18) plnou vynikajících časů.

Napínavý souboj o třetí místo svedli Tomáš Maceček (Pearl iZUMi) a Martin Holiš (BAP Pustevny). Již od startu běželi spolu, o tempo se většinou staral zkušenější Holiš, ale Maceček (36:58) lépe zvládl přechod z prudkého kopce na jediný rovinatý úsek pod severní sjezdovkou, proletěl všechny bahnité kaluže a v serpentinách na sjezdovce si již pohlídal svůj dvaceti sekundový náskok a skončil třetí. Do žlutého trikotu se tak příští týden oblékne Lichý.

V ženách znovu dominovaly sestry Krejčiříkové (VZS Ostrava), akorát si oproti minulému týdnu vyměnily pořadí. Své skyrunnerské schopnosti a umění běhat v náročných podmínkách ukázala Denisa Krejčiříková a vyhrála v čase 44:14. Její sestra Ivona doběhla druhá (45:44) a třetí místo vybojovala Hana Holoubková (Beskydští nomádi, 48:32) v těsném souboji s Andreou Krstevovou (Pearl iZUMi, 48:53). Růžový trikot však uhájila Ivona Krejčiříková a na příští etapě z Mazáku bude čelit dalšímu ataku.

V sobotní etapě se poprvé projevila reálná síla jednotlivých týmů a pozici favoritů potvrdili Splašení goroli (1. Lichý, 8. Ketner, 17. Žajdlík). Hned za nimi se však umístil tým Pearl iZUMi (3. Maceček, 9. Ondruch, 14. Pokorný) a třetí místo uhájil Jump Sport (2. Pytlík, 6. Otevřel, 33. Škrabánek). Průběžně však stále vede tým Vinotéka u Karla, Frenštát p. R.

Příští etapa se běží v sobotu 15.11. z Mazáku a měří 6,5 km s převýšením 850 m.

+ Přidej si svůj běh do tréninkového deníku

Výsledky

Foto 191× – František Raška