Není to tak dávno, kdy jsem o arašídové máslo nezavadil ani pohledem. A při tom se jedná o jeden z nejlepších nutričních zdrojů pro vytrvalostní sportovce. Prestižní běžecký server Runner’s World jde dokonce tak daleko, že arašídové máslo označuje za jedno z nejlepších jídel pro běžce vůbec.

Jak jsem si k němu tedy našel cestu? V současné době žiji v Kanadě a v Severní Americe obecně je „peanut butter“ mnohem populárnější než v Evropě. Po tom, co mě několik kanadských kamarádů-sportovců přesvědčovalo, že není lepší předzávodní stravy než kvalitní pečivo či banán namazaný právě burákovým máslem, jsem neodolal a burákové máslo se tak postupně stalo pevnou součástí mého jídelníčku.

V čem je tedy burákové máslo pro vytrvalostní sportovce tak vyjímečné?

Oficiální terminologií můžeme nazvat burákovým máslem pouze produkty, které se skládají z více než 90 % z burských oříšků. Už to je výhoda, protože to neponechává moc místa pro dodatečné látky a tudíž skutečně víme, co jíme.

Burákové máslo je chutným a skvělým zdrojem proteinů (bílkovin), což je důležité z hlediska regenerace těla. Zároveň dostatečný přísun bílkovin urychluje obnovu svalů po náročném tréninku. Kromě proteinů ale obsahuje i vysoký podíl tuků a vlákniny, které zajišťují tělu postupný přísun energie. Díky tomuto složení působí arašídové máslo na tělo zasycujícím efektem na mnohem delší dobu než klasické sacharidové zdroje jako jsou banány či pečivo.

Na základě studií provedených na amerických univerzitách je prokázano, že sportovci pravidelně zařazující do stravy burákové máslo přirozeně nepřekračují denní dávku kalorií právě z důvodu, že burákové máslo udrží tělo nasycené po delší dobu.

Burákové máslo je tedy pro vytrvalostní sportovce často doporučovaným zdrojem energie i přes to, že obsahuje vysoký podíl tuků. Jak je to možné? Jedná se totiž z drtivé většiny o zdraví-prospěšné nenasycené tuky.

To znamená, že pokud každý den nahradíte nezdravé tuky například ze salámů právě burákovým máslem, bude to nejen prospěšné z hlediska energetického příjmu, ale významně tak snížíte riziko srdečních onemocnění. Kromě toho obsahuje vitamín E, kyselinu listovou a hořčík, přičemž všechny tyto látky taktéž pozitivně působí na krvetvorbu a snižují již zmíněné riziko srdečních nemocí.

Jedinou nevýhodou burákového másla tak z hlediska nutričních informací pro běžce může být slabý podíl sacharidů, což je ovšem lehké vykompenzovat přílohou. Máslo se totiž skvěle hodí jak k banánům, tak i k pečivu či ovesným vločkám. Takováto kombinace potom může být skvělou běžeckou svačinou, která vašemu tělu zajistí dostatečnou energii i pro delší výběhy do přírody.

Pokud vám z jakéhokoliv důvodu burákové máslo nechutná, můžete vyzkoušet například mandlové máslo („almond butter“), které má velmi podobné nutriční hodnoty.

Plusy:

  • chutný a relativně levný zdroj energie, který tělo zasytí na dlouhou dobu
  • skvělý zdroj proteinů (bílkovin) potřebných k rychlé regeneraci a obnově svalové hmoty
  • může snižovat riziko srdečních onemočnění
  • obsahuje vitamín E, hořčík, je zdrojem vlákniny
  • burákové máslo je lehké kombinovat s mnoha dalšími jídly