Minulý víkend se běžela etapa z Hotelu Petr Bezruč, která byla pojata jako časovka. Téměř tři sta běžců srdnatě bojovalo s velmi prudkou trasou, ale díky technické závadě na časomíře se tento závod obešel bez konečných výsledků a tím pádem i bodů. O to více se všichni těšili na další etapu, která startovala z Visalaji a byla charakteristická svou běhavou povahou.

Na startu sice nechyběl Tomáš Lichý, ale na vrchol se vydal pouze tréninkově na svém horském kole a nechal odpočívat natažený sval. Pole se tak otevřelo pro plno hladových vlků. Trasa měřila 8 kilometrů a převýšení činilo téměř 600 metrů. První tři kilometry však byly běhavé, nahoru a dolů. Louky pokrýval jemný poprašek sněhu a skrytý led překvapil nejednoho běžce.

Do čela závodu se ihned po startu nahrnul osmnáctiletý Marek Chrascina (Splašení goroli) a jakoby chtěl jít ve stopách Tomáše Lichého a urvat závod pro sebe hned po startu. S odstupem necelých sto metrů ho následovala pětičlenná skupinka, ve které se pohybovali všichni favoriti závodu, kromě Ondry Horáka (AVA), kterému běhavé úseky moc nesedí a o dost lépe se cítí v kopci. „Kluci ten začátek rozběhli strašně rychle, já jsem musel jít od zadu,“ řekl Horák.

Skupinku pronásledovatelů doběhl až kolem pátého kilometru a hned pokračoval do čela. Nejdříve odpadli Jiří Pytlík (Jump sport) a Vojtěch Koníř (Vinotéka u Karla Frenštát p. R.). Chrascina si nakonec doběhl pro čtvrté místo, v závěrečné části etapy ho předběhli Horák, Vladimír Kozlovský (Vinotéka u Karla Frenštát p. R.) a Tomáš Maceček (Pearl iZUMi). Na prudké sjezdovce pod vrcholem to vypadalo, že si Horák zkušeně pohlídá náskok a vyhraje, jenže Kozlovský (41:36) se nadechnul k neskutečnému finiši a zajistil si druhé vítězství v tomto ročníku Lysacupu.

Takto popsal závod ze svého pohledu: „Měl jsem obavy z běžecké části v první třetině etapy, ale na psychice mi dodala zpráva, že Licháč (Tomáš Lichý) vynechává a na startu jsem neviděl ani Ondru (Horáka). Asi v polovině jsme doběhli Marka Chrascinu a poté jsem už musel rubat za Ondrou. Pod sjezdovkou měl náskok asi 50 metrů a na paty mi dýchal Macek (Tomáš Maceček). Dal jsem se do toho a nahoře bylo najednou z 50 metrů pouhých deset. Závěrečný sprint jsem sice nevyhrál ale remíza stačila. Ondra mě nechal pípnout jako prvního.“

Ondra Horák (41:37) se džentlmentsky spokojil s druhým místem, i když přiznal, že svůj náskok podcenil. „Vůbec jsem o něm nevěděl, najednou kolem mě proletěl a já téměř nestačil zareagovat,“ popsal napínavý finiš Horák. Třetí místo si pohlídal Tomáš Maceček (42:11).

Mezi ženami si pro první místo doběhla Marie Delingerová (AVA, 50:12) a potvrdila svou stabilní formu. „Přes týden jsem něco chytla od prcka, ale běželo se v pohodě,“ popsala krátce své pocity v cíli. Druhá Andrea Krstevová (Pearl iZUMi, 51:45) ztratila na druhém místě minutu a půl, ale při absenci dvojčat Krejčiříkových si s přehledem pohlídala pozici a připsala důležité body do celkového hodnocení. Třetí doběhla Kristýna Chmelková (Přátelé zeleného údolí, 55:23).

V soutěži týmů přerušila nadvládu Splašených gorolů Vinotéka u Karla Frenštát p. R. (1. Kozlovský, 5. Koníř, 16. Šivic). Další dvě místa obsadily tradičně silné týmy, na druhém Pearl iZUMi (3. Maceček, 12. Ondruch, 14. Kokošek) a třetím Splašení goroli (4. Chrascina, 9. Gaura, 19. Žajdlík).

Příští etapa se bude běžet za svitu čelovek, start je v neděli 16:30 v Ostravici u železničního přejezdu. Lákadlem je také změna trikotů pro vedoucího muže a ženu Lysacupu. (Nejen) díky vynechaným etapám některých závodníků se do žlutého trikotu obleče Jiří Pytlík (Jump sport) a růžový trikot pro nejlepší ženu ponese Andrea Krstevová (Pearl iZUMi).

Výsledky

Foto 127× – Luděk Sedláček