Dva týdny po uběhnutí maratonu se výkon běžců používajících kompresní podkolenky zlepšil o 2,6 procent, zatímco výkon běžců z kontrolní skupiny bez kompresních podkolenek se naopak zhoršil.

V únorovém čísle odborného časopisu The Journal of Strenght and Conditioning Research vyšla studie zkoumající efekt kompresních podkolenek a její výsledek podpořil tvrzení, že kompresní podkolenky nejsou pouze módním výstřelkem poslední doby, ale že skutečně fungují.

Australští vědci si položili jednoduchou otázku: Urychluje nošení kompresních podkolenek po výkonu regeneraci? Aby se dobrali k odpovědi, vymysleli experiment, kterého se zúčastnilo 49 odvážných běžců.

Dva týdny před maratonem absolvovali všichni běžci zátěžový test na běžeckém páse, kdy jim byla postupně zvyšována zátěž a zaznamenával se čas, po který účastníci experimentu dokázali běžet do vyčerpání. Poté byli běžci náhodně rozděleni do experimentální a kontrolní skupiny a všichni běželi maraton (2012 Melbourne, 2013 Canberra, 2013 Gold Coast Marathon).

Zatímco běžci v experimentální skupině si hodinu po maratonu nasadili kompresní podkolenky a v příštích 48 hodinách je nesundali, účastníci experimentu v kontrolní skupině dostali k nošení po stejnou dobu podkolenky, které stahovaly pouze tak, aby držely na noze a nespadly ke kotníkům.

Dva týdny po závodním maratonu čekal každého účastníka studie naprosto stejný zátěžový test na běžeckém páse, který byl absolvován dva týdny před maratonem. Běžci, kteří 48 hodin po maratonu používali kompresní podkolenky se zlepšili o 2,6 procenta oproti testu před maratonem. Naopak výkon skupiny běžců bez kompresních podkolenek se zhoršil o 3,4 procenta.

Vědci z tohoto experimentu vyvodili, že běžci z experimentální skupiny nosící kompresní podkolenky dokázali plně zregenerovat a odběhnutý maraton ještě zvýšil jejich výkonnost. Běžci v kontrolní skupině naopak nedokázali po maratonu plně zregenerovat a tím byl také ovlivněn jejich výkon dva týdny poté.

Experiment dokončilo pouze 33 účastníků, někteří nedokončili maraton, někteří se nedostavili na druhý test na běžeckém páse (komu by se taky chtělo dva týdny po maratonu běžet do vyčerpání?) a jeden účastník v druhém testu nedosáhl na 95 procent svého výkonu z prvního testu a vědci konstatovali, že se prostě málo snažil.

Výzkumu se tedy účastnilo relativně malé množství běžců a pro potvrzení výsledku by bylo třeba dalšího výzkumu s větším vzorkem. Přesto vědci konstatují, že rozdíl mezi skupinami je významný.

Další otázky však stále zůstávají otevřené vědeckému zkoumání. Podporuje nošení kompresních doplňků při aktivitě samotný výkon? Jaká je idální míra komprese? Zjistili by vědci stejný výsledek při jiném sportu?