V sobotu se konal v malebné vesničce Dolní Dobrouč závod s názvem Běh Dobroučským krajem. Závod je v programu Iscarex cupu a Orelské běžecké ligy. Program začínal v 9:30 dětskými kategoriemi. Člověk v cíli mohl vidět nejeden rozzářený dětský úsměv, děti pyšnící se účastnickými diplomy a medailemi. Dále v programu následovaly závody od kategorii starších žáků až po dorostenecké kategorie.

Hlavní závod byl na programu v 11:45. To už se teplota šplhala ke 30°C. Na startovní čáře byli připraveni závodníci juniorských kategorii, žen, mužů a lidového běhu. Každého závodníka nečekal jednoduchý úkol, protože po úvodním kolečku na fotbalovém hřišti závodnici zamířili do dvoukilometrového kopce s převýšením 106m, účastníci lidového běhu absolvovali poloviční převýšení. Muži, kteří běželi závod ve vzdálenosti 10,3 km, čekalo převýšení dvakrát. Ženy a juniorské kategorie běžely závod ve vzdálenosti 7,5 km.

Od výstřelu závodu se na špici začali držet největší favorité, Radek Hübl z Vencl týmu Ústí nad Orlicí a Pavel Hrdina z AK Perná. Na kótě dvou kilometrů a v nejvyšším nadmořském bodě závodu začal Hübl zrychlovat a vytvořil si čtyř sekundový náskok před Hrdinou a Jáchymem Kovářem z TJ Jiskry Litomyšl.

Po přibližně osmnácti minutách mohli diváci opět vidět čelo závodu na fotbalovém hřišti. Rozestupy na čele byly stejné. Závodníci se nacházeli v polovině závodu, čekalo je ještě jedno kolo a mohli si vybrat, jestli chtějí proběhnout novinkou místních pořadatelů nebo ne. Novinkou byla sprcha studené vody, která určitě v teplém počasí přišla vhod.

Ve druhém dvoukilometrovém převýšení Hübl zrychlil a byl z toho v cíli pěkný 54s náskok před Pavlem Hrdinou. Radek Hübl zvítězil v čase 37:00, Pavel Hrdina obsadil druhé místo v čase 37:54 a třetí místo obsadil Michal Horáček z ISCAREX týmu Česká Třebová v čase 38:03. Závod Orelské ligy vyhrál Štěpán Juránek z Orel Židenice.

V kategorii žen od prvních chvil nechala nic náhodě Táňa Metelková z TJ Sokol Hradec Králové. V úvodním stoupání si vytvořila 10s náskok před Michaelou Stránskou z ISCAREX Česká Třebová. V druhé polovině trati ještě Metelková zrychlila a zvítězila v čase 29:38. Byl to nový rekord závodu. Druhá doběhla Michaela Stránská za 30:03 a třetí její sestra Adéla Stránská z ISCAREX Česká Třebová v čase 31:08.

„Do závodu jsem šel z plného tréninku, proto jsem měl obavy, aby se v teplém počasí neobjevila ve větší míře únava. V závodě se mi, ale běželo velmi dobře a cítil jsem, že mám dost sil. Na začátku druhého kola před stoupáním jsem si takticky nechal doběhnout Pavla Hrdinu a poté jsem ve stoupání výrazně zrychlil,“ prozradil vítězný Hübl.

„Vytvořila jsem si v úvodním stoupání náskok před Michaelou Stránskou, snažila jsem se držet tempo a nakonec mi to vyšlo až do cíle. Závod tu je velmi náročný a byl pro mě dobrou přípravou na ME do Vrchu,“ řekla Táňa Metelková.

„Závod v Dolní Dobrouči mám rád, ačkoliv je velmi náročný. Jsem rád, že jsem vyhrál a porazil Milana Adamce. Letos bych ho chtěl také konečně porazit v celkovém pořadí,“ odpověděl orelský vítěz Štěpán Juránek.

Běh Dobroučským krajem měl letos účastnický rekord v počtu závodníků, který byl 406. Je to velice dobrá zpráva, protože vybrané startovné bylo věnováno na nákup dětského polohovacího vozíku pro Míšu Bednáře z Dolní Dobrouče, který trpí svalovou dystrofií.

Závěrem bych chtěl pochválit práci organizátorů Orla Dolní Dobrouč a ISCAREX týmu. Připravili pro závodníky, diváky a děti kvalitní sportovní zázemí a závod.

Výsledky lidového běhu (2,5km):

  1. Novák Filip – Rychnov nad Kněžnou (00:09:53)
  2. Zamoták Boháč – Městské lesy Vysoké Mýto (00:10:59)
  3. Jakub Moravec – JM Team Letohrad (00:12:06)

Foto 910× – Iscarex