V sobotu se nad Ještědem stahovala mračna, to ale neodradilo téměř šest stovek horských běžců užít si první měření sil v rámci české skyrunningové série a premiérový ročník závodu Ještěd SkyRace.

Pořadatel závodu Honza Dušánek sliboval parádní akci a spojení hlavního závodu, zábavy pro děti a večerních koncertů. Do Liberce slíbila přijet téměř kompletní česká skyrunningová špička a každý byl zvědavý, kdo bude po zimě v největší formě.

Trasa měřila 25 kilometrů s převýšením 1600 metrů a vedla dvakrát na Ještěd. Pořadatelé opravdu vybrali to nejlepší z ještědského hřebene a zavedli běžce na opuštěné lesní stezky nebo prudký kamenitý výběh přímo pod lanovkou k vysílači.

Hned po startu vsadil na svou ověřenou taktiku Tomáš Lichý (Salomon/Svet­behu.cz) a utekl všem pronásledovatelům již v prvním stoupání po sjezdovce. V technických pasážích kolem Ještědu využil své rychlé seběhy a celý závod zvyšoval svůj náskok. O vítězi nebylo pochyb, Lichý však předčil očekávání a magickou hranici dvou hodin pokořil o téměř sedm minut časem 1:53:19.

Na druhém a třetím místě v průběhu celého závodu běželi společně dvě stálice české skyrunningové reprezentace a zkušení závodníci Pavel Brýdl (Adidas Boost Team) a Jan Havlíček (Inov-8). Ještě na poslední kontrole na Ještědu bylo o třech mužích na bednu téměř rozhodnuto, jenže v posledním seběhu byli oba dva a taktéž průběžně čtvrtý Jan Zemaník (Salomon/Podly­saci.cz) omylem posláni pořadateli špatným směrem.

Jediná chyba pořadatelů, jinak perfektně zvládnutého závodu, tak ovlivnila umístění na čele. Druhé místo nakonec spadlo do klína Tomáši Macečkovi (Pearl iZUMi Czech, 2:02:05) a třetí Tomáši Hudcovi (Svetbehu.cz, 2:02:30), kteří na Brýdla a Havlíčka na posledním mezičase ztráceli necelé čtyři minuty.

Mezi ženami se o vítězství sváděl mnohem vyrovnanější souboj a pořadí se v průběhu závodu přelévalo. Dlouho to vypadalo, že favorizovaná Anka Straková získá nejlépe bronz, ale v závěrečném seběhu pod lanovkou to pustila a utekla svým pronásledovatelkám.

Straková (Czech Skyrunning Team) vyhrála v čase 2:21:51 před další legendou, bývalou reprezentantkou v běhu na lyžích a mistryní světa ve Spartan Race Zuzanou Kocumovou (Liberec, 2:23:23). Třetí místo obsadila Kateřina Matrasová (SK Chrast, 2:24:51), která se v první polovině závodu pohybovala na čele a v kopcích nahoru byla nejsilnější.

Pořadatelský tým ještě zvýšil rivalitu vyhlášením soutěže mezi Beskydami, Libercem a Prahou, do které se sčítaly časy pěti nejrychlejších mužů a tří žen. I přes DNF Jana Zemaníka a střevní problémy Vítka Otevřela dominovaly Beskydy, druzí skončili Liberečáci a třetí Praha.

Dalším závodem české skyrunningové série je Perun SkyMarathon, kde se rovněž budou rozdávat tituly pro mistra a mistryni České republiky ve SkyMarathonu.

Výsledky

Foto z trati 859× – Lukáš Podolák

Foto z vyhlášení 111× – Lukáš Podolák