Jubilejní desátý ročník Hradubického běhu, závodu, který má dva starty a to ve východočeských metropolích a jeden cíl, v obci Čeperka, která je v polovině cesty mezi nimi, skončil totálním triumfem vytrvalců začínajících v Hradci Králové. Ti jako vždy vyhráli časově, i protože mají profilově a povrchově lehčí trať. Navíc letos měli vítr v zádech a holt kvalitnější běžci šli z Hradce.

Rovněž v počtu startujících se nějak Pardubáci nechytali. Ti jsou asi přesyceni závody, protože zde jsou pravidelně v poslední době dva týdně. Kdežto Hradec dá do kupy sotva jeden.

Výkony Kratochvíla a Krátké už nebudou překonány

Letos pořadatelé udělali několik zásadních změn. Doposud měla trasa z obou měst nekalibrovanou délku 10,1 kilometru, a tak navždy na ní budou držet rekordy Miloš Kratochvíl časem pod 34 minut a Anna Krátká časem těsně nad 41 minut, oba vyběhli z Hradce. Pořadatelé angažovali měřiče ČAS Jana Zajíce a ten z obou měst do nového cíle ve sportovním areálu v obci Čeperka, dříve byl na čeperském náměstíčku, naměřil deset kilometrů. Poprvé se čas měřil čipy a nově byla na pátém kilometru obou závodů osvěžovací stanice.

Z Pardubic vyrazila necelá čtyřicítka vytrvalců, z Hradce stovka. Trať z Hradce je rychlejší, žádné dlouhé stoupání, většinou asfalt nebo beton , ale musí se přebíhat šest frekventovaných silnic. Z Pardubic se přebíhá pouze jedna. Před polovinou je kilometrové mírné krosové stoupání do Srchu, pak seběh a přeběh hradubické silnice, takže zase nahoru a dolů.

Více jak polovina této trasy vede po polních a lesních cestách. Krásný je závěrečný úsek od železniční stanice Stéblová do Čeperky, jehož tři kilometry jsou v liduprázdném lese vedené v totální zeleni po širokých cestách.

Loňští vítězové si to letos rozdali z Hradce

Loňský vítěz Michal Majoroš z Hradce Králové startující za Polici nad Metují měl letos velmi zdatného soupeře. Loňský vítěz z Pardubic Jaromír Hradecký ze Skutče si to chtěl zkusit z Hradce. Spolu běželi až do posledního kilometru. „Musím uznat, že to většinou Michal táhl a nastoupil mi sedm set metrů před cílem. Byl fakt lepší. Když vidím výsledky z Pardubic musím si říci, že jsem možná udělal chybu,“ uvedl po závodě Hradecký (vloni dal z Pardubic 37:44), který zapsal čas 35:00, Majoroš byl o deset sekund lepší. Třetí byl Martin Müller z OK 99 HK za 35:19, jeho kamarádka Daniela vyhrála závod žen.

Závod z Pardubic vyhrál orienťák OK Loko Pardubice Petr Frosch za 41:20 před Petrem Strachotou – 42:31. Ženy Alena Holá z Prahy 47:37 před Zdeňkou Chlubnovou z Chrastu u Chrudimi – 48:13.

Orienťačka Čepová vyhrála o třídu

Hradecké ženy také převálcovali pardubické. Vítězná Daniela Čepová z OK 99 totiž zapsala 39:22, celkově byla sedmá. „Nebyl zajímavý orienťák, tak jsem si poprvé zkusila tento závod. Trať jsem neznala a mohla se více smáčknout, v cíli jsem cítila jsem, že mám dost sil,“ řekla sympatická Daniela, která i domů se svým kámošem vyrazila po svých.

Druhá proběhla cílem Kateřina Kubiasová z Vlčkovic za 43:54, jejíž jedenáctiletý syn Pepík byl nejmladším účastníkem obou závodů a dal pěkný čas 45:09. Třetí byla Pavla Podzimková za 48:16. Nejstarším účastník běhu byl Josef Ambert ze Syrovátky (69 let) – 57:10.

V Čeperce se poběží i za týden, a to v sobotu 21. května od 16 hodin závod na šest kilometrů pořádný místními.

Výsledky