Co komprese vlastně dělá a nedělá, když dojde na běhání a regeneraci?

Spousta elitních sportovců používá kompresní návleky při cestování, regeneraci (a)nebo při závodech, hromada dalších si však myslí, že je to naprosto k ničemu. Kdo má tedy pravdu?

Cestování

Krev, stejně jako spousta další věcí s výjimkou Kiliana Jorneta, je svázaná gravitací. Proto se může nahromadit v chodidlech a nohách, omezit proudění zbývající krve a zpomalit odbourávání vedlejších produktů chemických reakcí v těle.

Stephanie Howeová, která má doktorát z tělovýchovy a v roce 2014 vyhrála Western States 100, říká, že při cestování může nedostatek pohybu a rozdíly v tlaku způsobit hromadění tekutiny v dolních končetinách. To může vést od únavy, přes pocit „těžkých nohou“, až po akutní stavy, jako je hluboká žilní trombóza (DVT) – krevní sraženiny, jež mohou přivodit extrémně nepříjemné stavy a v některých případech končí až smrtí –, k níž jsou sportovci obzvlášť náchylní.

Howeová dodává, že při aktivitě vrací „svalová pumpa“ krev do srdce. Když odpočíváme, komprese (obzvláště postupně zvyšovaná, během níž jsou vyvíjené různě stupně tlaku na různé části těla) může rozproudit krev stejným způsobem, omezit její hromadění a snížit riziko trombózy.

Regenerace

Regenerace po běhu představuje soubor vzájemně provázaných proměnných. Vnímaná bolest, subjektivní odezva fyzického výkonu, se částečně odvíjí od běžcovy psychiky, zatímco poškození či zanícení svalů představují fyziologickou reakci na fyzické vypětí a je možné je objektivně zhodnotit. Fyzická i psychická stránka jsou pro následný výkon stejně důležité.

V roce 2016 vyšla v časopisu Sports Medicine studie zpracovávající dostupnou literaturu věnovanou kompresi. Ačkoliv se jednotlivé texty zcela neshodly, autoři studie v nich objevily společné rysy. Nošení kompresního oblečení po výkonu lehce zmírnilo poškození svalů a jejich zanícení. Nejvýrazněji se však projevila při zmírnění vnímané únavy nohou a oddálení nástupu pociťované únavy svalů. Jinými slovy fyziologický efekt je nepatrný, kdežto psychologický – to, jak unaveně si připadáte – je podstatný.

Emily Krausová, sportovní lékařka na Stanfordské univerzitě a letošní vítězka Padesátky Seana O’Briena, podotýká, že se literatura věnovaná kompresnímu oblečení sice v lecčems rozchází, ale když dojde na je regeneraci, obvykle se shoduje. „Osobně,“ dodává, „mi po závodech nebo tréninku dělá ‚stisk‘ kompresních podkolenek dobře a souhlasím se hlavním výzkumným proudem, jenž tvrdí, že komprese je psychologicky prospěšná.“

Výkon

Jedním z klíčových prvků rychlého běhu v terénu je jeho hospodárnost, jinými slovy kolik energie je zapotřebí k odvedení určitého penza práce. Pro představu, jak může kompresní oblečení pomáhat k hospodárnějšímu běhu, si vezměme sklenici, již před odesláním pevně omotáme bublinkovou fólií a snížíme tak pravděpodobnost jejího rozbití. Kompresní oblečení nošené při výkonu by teoreticky mohlo fungovat stejně, snižovat pracujícími svaly absorbované napětí a zlepšovat zatínání svalů.

V praxi se podle studie ze Sports Medicine výsledky liší. Nošení kompresního oblečení při výkonu má nepatrný vliv na hospodárnost běhu, stejně jako na vnímané vynakládané úsilí a odbourávání laktátu (jež může urychlit regeneraci). Spousty dalších proměnných, jako jsou absorpce kyslíku, srdeční tep, hemodynamika a především samotných běžeckých časů, se však komprese nijak nedotkla.

Neexistuje tudíž dokázaný pozitivní účinek nošení kompresního oblečení při výkonu. Krausová k tomu říká: „Riziko, že si tím ublížíte, je minimální, jen je třeba se ujistit, že jste si vybrali správně velikost, abyste nebyli příliš stažení.“ Příliš intenzivní komprese totiž při výkonu může bránit průtoku krve, když odřízne určité části oběhu, vysvětluje Howeová.

Jediným negativem, jež byl ve Sports Medicine zdůrazněn, je mírné zvýšení tělesné teploty, které komprese způsobuje. Kompresní oblečení totiž může omezit pocení, hlavní ochlazovací mechanismus organismu, jímž drží teplotu pod kontrolou. Platí to obzvláště při delších závodech, jež mohou vést k přehřátí, které se podepíše na výkonu.

Verdikt

Existují určité prokázané výhody, jež z nošení kompresního oblečení pramení, obzvláště při cestování a regeneraci, ale nic, co by se dalo tesat do kamene. Ozkoušejte sami na sobě, co vám vyhovuje. Pokud máte sklony k přehřívání, komprese pro vás nemusí být to pravé ořechové. Jestliže však máte před sebou závod v chladném počasí a onen zpevňující pocit by vám mohl být příjemný a mohl by vést k větší hospodárnosti běhu, s chutí do komprese.