Štěpánský běh v Syrovicích opanoval Jiří Homoláč (Uni Brno), který trať dlouhou 9400 m zvládl za 29:47. Výjimečnost jeho výkonu potvrzuje fakt, že od roku 1999, od kterého jsou na internetu k dispozici výsledkové listiny, nikdo v Syrovicích neběžel pod 30 minut! Homoláčovi dnes zdatně sekundoval Roman Rudolecký (VSK Univerzita Brno – 30:16). Třetí skončil Dan Orálek (AC Moravská Slavia Brno – 30:52).

Na poloviční trati (4700 m) zvítězil časem 16:12 orientační běžec Pavel Brlica (SK Žabovřesky). Velmi zajímavý souboj se odehrál v ženách, kde doběhla jako první mladá triatlonistka Tereza Ďurdiaková (AK Olymp Brno), těsně následovaná Lucií Kolkovou z Brna. Oběma byl naměřen shodný čas 17:58, rozhodla použitá čipová technologie. V těsném závěsu doběhla Dagmar Kynčlová z Jilemnice (18:05).

Předjarní počasí vánoční atmosféru nepokazilo

Brněnský běžecký pohár – počtem účastníků nejmasovější zimní pohár v ČR – napsal své 3. pokračování tradičním Štěpánským během v Syrovicích, které leží kousek za Brnem směrem na Mikulov. Letos se konal již 20. ročník závodu, který se těší velké oblibě. Letos si našlo cestu 381 vytrvalců, z toho hlavní závod vypsaný na 9400 m běželo 241 atletů. Závod má svá specifika a tím nemyslím jen příjemně uvolněnou vánoční atmosféru. Běžci se proběhnou mezi vinicemi, musí absolvovat schody k místnímu kostelu (muži dokonce dvakrát), aby pak na všechny čekal v sokolovně výborný svařák, který vždy připraví místní vinaři.

Na rozdíl od loňského roku, kdy běžci mrzli při –7°C, vládlo na Brněnsku téměř jarní počasí. Při vložených dětských závodech ještě občas drobně pršelo, na hlavní závod se již ale počasí umoudřilo a rtuť teploměru vystoupala na 5°C. Podnik tak přilákal kromě běžců i velké množství diváků, z nichž mnozí se přijeli podívat na kole. Mezi příznivci atletiky byla vidět i známá česká půlkařka Lenka Masná. Prvních 500 m trati bylo velmi blátivých, jinak panovaly pro běžce velmi dobré podmínky. Našli se ale i tací, kteří s nostalgií vzpomínali na loňský silný mráz.

Suverénní Homoláč

Již na začátku hlavního závodu se od zbytku startovního pole odpoutala trojice Orálek, Homoláč a Rudolecký. Druhý jmenovaný velmi brzy nastoupil a již po prvním ze dvou kol měl velmi slušný náskok, který do konce závodu stihl ještě rozšířit. Prokázal tak výbornou formu, kterou si přivezl z listopadového soustředění v Maroku, které absolvovala skupina brněnských běžců včetně v současné době nejlepšího českého vytrvalce Milana Kocourka.

Na třetím místě dnes doběhl nestárnoucí Dan Orálek, který tak doplnil sbírku medailových pozic z letošního ročníku Brněnského běžeckého poháru (v Jehnicích byl druhý a na Okrouhlé zvítězil). V průběžném pořadí (po 3. z 10 závodů) je díky tomu první a samozřejmě vládne i nejmladším veteránům. Podobně neohroženou pozici zaujímá mezi padesátníky Pavel Kratochvíl (Sokol Rudíkov) a mezi nejstaršími veterány (60+) Svatopluk Kudlička z LRS Vyškov. V hlavní mužské kategorii je prozatím na 1. místě Jan Kohut (UNI Brno), který v dnešním závodě doběhl jako čtvrtý. V ženách zatím vede Tereza Ďurdiaková (AK Olymp Brno) před Patricíí Gánovskou (Vysoké Tatry), ve veteránkách Kateřina Doubková (AK Perná) před maratonkyní Ivanou Martincovou (AC Moravská Slavia Brno).

V pořadí 4. závod Brněnského běžeckého poháru 2011/2012 je na programu v sobotu 7. ledna 2012 v Kuřimi, kde na závodníky čeká náročná lesní krosová trať s dvojnásobným výběhem na Kuřimskou horu.

Výsledky muži, veteráni

Výsledky ženy, veteránky, dorostenci, junioři

Brněnský běžecký pohár – průběžné pořadí