Fibromyalgie nebo-li fibrická myalgie je syndrom atakující muskuloskeletarní systém, který se projevuje zejména neustálou ztuhlostí či bolesti svalu. Bojuje s ni nemalá část populace (a měříce okolo 10 milionu obyvatel). Problémem je, že až 75% populace o své nemoci vlastně neví.

Povahou je fibromyalgie porucha neurologického systému. Bolest svalu či kloubu pociťujeme nejen při lehčím či těžším tréninku, ale i vsedě či vleže. Dokonce i když regenerujeme, snažíme se odpočívat, svaly pořad bolí.

Mezi další příznaky bolest svalu, nespavost, problémy s pamětí – neschopnost zapamatovat si i jednoduché věci, deprese a úzkost, časté močení či špatné zažívání (nadýmaní, zácpy či průjmy). Jedinec trpící fibromyalgií má také snížený práh bolesti. Je často vyčerpaný, unavený, bolavý, ale příznaky některé závažné či typické choroby nemá.

Obecně má fibromyalgie podobné příznaky jako chronicky únavový syndrom. Když přijdete za doktorem, málokterý vám tento syndrom nebo chorobu diagnostikuje. Spíš vám naznačí, že jste hypochondr, máte virózu, nasadí vám antibiotika nebo vás pošle za jiným odborným lékařem.

Bohužel, ani lékařští odborníci přesně neví, co způsobuje tento vyčerpávající syndrom. Věří, že příčinou může být celá řada faktorů a spouštěčů jako chronický, psychický, či fyzický stres (tedy přetrénovaní nebo osobní problémy a vztahové krize), genetika, či může být tento syndrom následkem dlouhodobého onemocnění či oslabení imunitního systému. Příznaky se často zmírňují či zhoršují – podle počasí, stresu, v průběhu dne, či dle pohybové aktivity, kterou podstupujeme.

Pokud máte lékařem potvrzenou nebo trpíte většinou z výše zmiňovaných příznaků, doporučuje se běžcům:

• Zařadit do tréninku jen lehčí výběhy na úrovni aerobního pásma (nemusí se jednat jen o běh, ale i cyklistiku, plavání,…) – a to po dobu i několika týdnů

• Vyřadit z jídelníčku zakyselující potraviny jako lepek, cukr, omezit maso a alkohol (celkově zlepšit životosprávu)

• Podstoupit několik regeneračních procesů (sauna, kryoterapie, masáž,…)

Při regeneraci po úrazu kolene pomůže motodlaha

Co by vám měl doktor zjistit a která vyšetřeni provést, aby potvrdil nebo vyloučil výskyt tohoto onemocnění?

• Krevní, jaterní a močové testy (bilirubin, CRP, krevní diferenciál apod.)

• Diagnostika pomocí reflexních bodů na těle (např. krční páteř, trapézový sval, koleno, apod.….Zkoumá se tlaková bolest u těchto vymezených bodu a jejich intenzita)

Shrnuto pár slovy, poslouchejte svoje tělo. Není normální, když člověk po delší dobu projevuje několik ze zmiňovaných příznaků. Nechceme přece skončit předčasně na vozíčku či neschopence.