15. ročník zimního běžeckého seriálu v běhu do vrchu byl tradičně zahájen u skokanských můstků ve Frenštátě p. R. Netradiční však bylo počasí, zatímco ve všech předchozích ročnících běžci potřebovali sluneční brýle a kraťasy, letos je přivítalo mlhavé a blátivé podzimní počasí.

Cíl první etapy neboli prologu, byl na vrcholu Velkého Javorníku, ale od druhé etapy se bude již pokaždé finišovat na nejvyšším vrcholu Beskyd – Lysé hoře. Cestou na Velký Javorník museli běžci absolvovat dva okruhy kolem můstků, jaksepatří s dvojitou dávkou 428 schodů. Celkově tedy 7,5 km a 667 metrů převýšení.

V průběhu prvního kola kolem skokanského areálu to vypadalo, že 4 mladí dravci honí zkušeného mazáka Martina Holiše, který udával tempo závodu od začátku do konce. Nejdříve se mu snažil stačit mladíček Serhij Tkač, kterého však popravily druhé schody a nezkušenost, přesto zvládl doběhnout ve své první etapě na celkově 7. místě, což je slibné.

Mezi další mladé dravce, s kterými bude třeba počítat, patří také Ondřej Nezval (5. místo) nebo Marek Czeczotka, kterému však po slibně rozběhnutém začátku došly síly. Na svém domácím hřišti chtěl bezesporu uspět také další mladík Vladimír Kozlovský, který zde dokonce drží traťový rekord. Po vyběhnutí druhých schodů se dostal na druhé místo a stíhal Holiše.

Martin Holiš (Česká spořitelna – Accolade, 41:45) si nakonec nikým neohrožen doběhl pro suverénní vítězství, Vladimír Kozlovský (Vinotéka u Karla, 42:03) se spokojil s druhým místem a bronzovou příčku si vyběhl Tomáš Maceček (Team LightBike, 42:54).

Mezi ženami se sešly tři zkušené závodnice s ambicemi na první místo, ale největší formu do vrchu ukázala Denisa Krejčiříková (VZS Ostrava, 49:35) a udělala čest svému loňskému růžovému trikotu. Druhé místo brala Marie Delingerová (AVA, 50:45) a až nezvykle třetí místo zbylo na Tamaru Hudečkovou (Fialové kobry, 52:25). Není ale pochyb, že Tamara půjde nahoru každým závodem a souboje žen budou určitě patřit k ozdobám letošního Lysacupu.

„Kopce jsem teď v poslední době moc neběhal, ale chtěl jsem dneska vyhrát a od začátku jsem byl na čele,“ popsal krátce svůj závod Martin Holiš.

„Byl to nezvyk, do kopce jsem měla celkem těžké nohy, ale holky jsem za sebou moc neviděla. Těším se na dobrou konkurenci a další Lysacupy,“ shrnula zase vítězka Denisa Krejčiříková.

Týmy: 1. Vinotéka u Karla, Frenštát p. R. (2. Kozlovský, 13. Lysák, 21. Říha), 2. Salomon-Run (7. Tkač, 8. Otevřel, 27. Lichý), 3. Olympáci (9. Šindelek P, 12. Šindelek V, 19. Blabla).

Příští etapa startuje v sobotu 12. listopadu v 10h od Rajské boudy.

Výsledky

Fotogalerie Lukáše Podoláka